loader
Ideal keramika
zaboravljenim-ratnicima-potomstvo-se-oduz

Beleg soluncima od prohroma

Skulptura „Mir“ slaće poruke zahvalnosti precima – ističe slikar Borivoje Jovanović. 

Junacima koji su Novoj Varoši i Starom Vlahu 1912. godine doneli slobodu od petovekovnog turskog ropstva i tokom pet godina Velikog rata branili i otimali otadžbinu od Švaba i Bugara, biće podignut beleg od – prohroma.

Zaboravljenim precima otkriće se spomenik, kako planiraju lokalne vlasti, 1. novembra 2018. godine, na Dan opštine i vek odbrane Srbije u Prvom svetskom ratu. Skulptura „Mir“ akademskog slikara Borivoja Jovanovića, iz Užica, krasiće jedini gradski trg, na oko 70 metara prema Vrtiću od bronzane skulpture vojvode Petra Bojovića.

- Koncept skulture „Mir“ nosi poruku slobode, stremljenja ka najsavršenijem obliku duha – miru. Skulptorska celina zamišljena je u formi dve ruke koje su spojene izbušenom pločom sa šupljinama kao simbol stradanja. Ruke su uzdignute u grču ka nebu, noseći krug, simbol sunca i zemlje, u kojem je ptica – golub, simbol slobode. Ruke su opasane krugovima simbolizujući borbu - kaže autor.

Neuobičajeno za naše prilike, obeležje u slavu 1.200 palih ratnika biće podignuto od prohroma, prema idejnom rešenju koje je prihvatio Odbora za podizanje spomenika ratnicima 1912-1918. godine.

Поруке генерацијама,  скулптура  Мир  сликара Боривоја Јовановића
Poruke generacijama, skulptura Mir slikara Borivoja Jovanovića

- Idejno rešenje ovog projekta dalo je još jedan zadatak, odstupnicu od klasičnog i spajanje sa modernim koje danas koncept moderne arhitekture diktira. Dinamiku i ritam ove skulptorske celine ukrasiće refleksija prohroma u kojem ova forma dobija još veći akcenat. Na površinama ovog spomen-obeležja ogledaće se pejzaži Zlatara, spajajući je u svoje krajolike. Forma će imati kubističku notu svedenih i geometrijskih oblika sa prepoznatljivom porukom - pojašnjava slikar Jovanović i dodaje:

- Nadam se da će kroz svoju dinamiku, ritam i refleksiju sa postavkom na Trgu vojvode Petra Bojovića u Novoj Varoši delo privući i ostaviti snažnu poruku generacijama koje dolaze. A to je zahvalnost i bitnost onoga za šta su se naši preci borili.

Skulptura „Mir“ biće visoka 2,5 metara, na kamenom postamentu od 90 h 170 centimetara i visokom jedan metar.

Trg vojvode Petra Bojovića je između ulica Nikole Tesle (ispod hotela „Jezero“) i Solunskih boraca (prema Vrtiću). Trg je 13 godina nosio ime maršala Tita, a odbornici Skupštine opštine su mu 12. aprila 1993. godine dali ime najznamenitijeg Starovlašanina, komandanta Prve armije u proboju Solunskog fronta i učesnika šest oslobodilačkih ratova Srbije.

Izvor:zlatarinfo.rs ( D. Gagričić)

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 84 85 481

    Prodajem placeve na Zlataru na samo 10 minuta od centra grada. Lokacija odlicna, blizu ski staze. Obezbeđeni prilaz, struja, voda i telefon. Tel: 063 84 85 481

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune