loader
PP Fest

Nigde nema pršute kao ispod Murtenice

Na Murtenici se još nije zabeleo sneg, ali se iz sušara u selu Draglica vec odavno viori dim.Pršuta je savršeno meze uz vino, pivo, čak i ljutu domaću rakiju, ali nigde pršuta ne mirise tako dobro kao u domaćinstvu Petrovića  iz Draglice.


Za prepoznatljiv ukus i pravi kvalitet domaće pršute i slanine, potrebno je dobro meso i bukova drva.Od davnina se u našoj porodici pršuta proizvodila na način koji se prenosio sa kolena na koleno. Tradiciju šušenja pršute nasledio sam od svog pokojnog oca, sa kojim sam još kao mali najviše vremena kada sneg okuje selo provodio sušeći meso.Najvažnije je dobro meso koje se pravilno usoli i ostavi da odstoji oko nedelju dana.Suvo bukovo drvo i novembarski mraz koji svakog jutra okuje selo ispod Murtenice jedna su od tajni kvalitetno suvog mesa, rekao je za Zlatarpress.rs Veliša Petrović iz Draglice.


Prema rečima ovog domaćina vreme koje je potrebno za nastajanje najbolje pršute i slanine, zavisi od vremenskih uslova u proseku od petnaest do mesec dana.
Prepoznatljiva po mirisu dima, nepravilnog oblika i odlične slanoće, najbolja uz domaću rakiju kraljica među suhomesnatim proizvodima i prva na listi domaćih proizvoda svinjska prsuta.

 

 

Izvor: Zlatarpress.rs/Žarko Radenković

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune