loader
Beotel net
javor

Obeležavanje Javorskog rata "Javor 2021".

U Javorskom srpsko-turskom  ratu koji se odigrao 1876. godine, Srbija izgubila bitku  sa gubitkom od  blizu 20.000 vojnika. Ovaj rat bio je uvod u pobede Srbije u Prvom balkanskom ratu 1912. godine, kada se konačno oslobodila od petovekovnog turskog ropstva.

Javorski rat ne možemo da slavimo, ali moramo da ga pamtimo i obeležavamo. To se posebno čini kada je njegovo obeležavanje ušlo u kalendar Vojske Srbije na Petrovdan 12. jula svake godine. Manifestacija na Javoru je posebno dobila na značaju od kada se kao njen pokrovitelj pojavljuje predsednik Srbije. Zbog toga i zbog učešća Vojske Srbije Manifestacija na Javoru postala je državna manifestacija.

Centralni deo Manifestacije počinje 12. jula u 08.00 časova liturgijom u Crkvi spomen-kosturnici, srpskim ratnicima Javorskog rata, koju će služiti NjP vladika mileševski Atanasije uz sasluženje sveštenstva eparhija Mileševske i Žičke. Od 11.00 do 13.00 časova organizatori Manifestacije sa Vojskom Srbije i udruženjima koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije odaće počast borcima Javorskog rata i položiti vence na spomen obeležje na Kalipolju, spomenik majoru Iliću na Javoru i spomenik palim Crnogorcima u ratovima za oslobođenje Srbije na Kušićima. Od 13.00 do 15.00 časova traje XIV Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja, u kome u kulturno umetničkom programu učestvuju ansambli Kulturno-umetničkih društava iz matice i dijaspore, izvorne pevačke grupe, guslar i glumci iz Beograda koji će govoriti tekst Milovana Vitezovića o Javorskom ratu i ratnicima.

Posle zvaničnog programa nastavlja narodno veselje.

Ovim putem pozivamo vas da dođete na ovu tradicionalnu nacionalnu Manifestaciju, koju organizuju opštine Ivanjica i Nova Varoš i Humanitarna organizacija “Stara Raška”  iz Beograda, uz aktivno učešće Vojske Srbije.

 

 

Zlatarpress.rs  / Suzana Popović

Foto: HO „Stara Raška“

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 84 85 481

    Prodajem placeve na Zlataru na samo 10 minuta od centra grada. Lokacija odlicna, blizu ski staze. Obezbeđeni prilaz, struja, voda i telefon. Tel: 063 84 85 481

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune