loader
Beotel net

Hodžić: Podrška države za izgradnju transfer stanice nije dovoljna

 
Četiri opštine u zlatiborskom okrugu susreću se sa problemom odlaganja otpada dugi niz godina. Uredbom o deponovanju otpada u Republici Srbiji od 2018. godine predviđeno je da se na teritoriji opštine Nova Varoš izgradi transfer stanica i u to ime, država je opštini odobrila 20 miliona dinara za izgradnju, međutim zamenik predsednika opštine u Prijepolju Esad Hodžić, ovo vidi kao deo rešenja ukupnog problema, jer je za selektovanje otpada u primarnom smislu neophodno da svaka opština pojedinačno uloži dodatna sredstva, opremu i kadar.
 
"Kod priparnog prijema i selektovanja otpada, svaka opština mora da uloži dodatna sredstva u vidu opreme, novih ljudi, kadrova. Transfer stanica sama po sebi koštala bi negde oko 90 miliona dinara, plus dodatna sredstva za pristupne saobraćajnice, energetski dalekovod, adekvatnih vozila za transport. Negde bi to izašlo 160 miliona. Za sada imamo podršku od 20 miliona dinara Vlade Republike Srbije, ali to nije dovoljno. Smatramo da može da bude veći iznos", rekao je zamenik predsednika opštine Prijepolje, Esad Hodžić. 
 
 
Opštine će tražiti pomoć od države i EU
 
Ukoliko prema njegovom mišljenju iznos ulaganja bude veći od 160 miliona, opštine će pored države zatražiti i podršku od strane Evropske Unije u okviru projekata prekogranične saradnje.
 
 
 
Hodžić je zbog deponija prepoznao i stagnaciju na polju turizma, a početak rada transfer stanice i rešenje gorućeg problema sa otpadom, imaće veliki privredni, ekonomski i ekološki značaj za ceo zlatiborski okrug.
 
"Ja sam negde na stanovištu da je najskuplji ovaj vid odlaganja otpada koji izaziva privredne i ekološke probleme. Mi imamo stagnaciju turizma, u odnosu na to šta bi mogao turizam da znači i koliki bi ekonomski značaj bio da nemamo ovako zapuštenu ekološku situaciju, kako sanitarne deponije u Priboju, Prijepolju, Sjenici, tako i u ruralnim područjima", napominje on. 
 
 
 
T.T.

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 84 85 481

    Prodajem placeve na Zlataru na samo 10 minuta od centra grada. Lokacija odlicna, blizu ski staze. Obezbeđeni prilaz, struja, voda i telefon. Tel: 063 84 85 481

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc