loader
Ideal keramika

Zagađenje vazduha pogađa samo osetljive grupe!

Uticaj Zlatara i čista priroda planine, razlog su da ovaj grad pored mnogobrojnih gradova u Srbiji, ostaje po čistoći vazduha na zavidnom nivou.

Kako je objavio sajt „EirVižual“ koji se bavi merenjem stepena zagađenja vazduha u Srbiji, prema poslednjim istraživanjima, indeks stepena zagađenja vazduha u Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju iznosi 57, što znači da je kvalitet vazduha štetan samo za osetljive grupe, ali ne i za celu populaciju.

Prema Svetskom projektu kvaliteta vazduha („World air quality index“), u vazduhu su zabeležene povišene koncentracije mono-azotnih oksida (NO2) koji najviše nastaju u procesu sagorevanja i sumpor-dioksida, ali ovakav nivo zagađenja vazduha je prihvatljiv i predstavlja rizik po zdravlje, isključivo pogođenih grupa, pa se osobama sa respiratornim problemima savetuje da umanje aktivnosti na otvorenom, kako vazduh ne bi izazvao poteškoće na disajnim putevima.

Glavni zagađivači vazduha

U novovaroškom, prijepoljskom i pribojskom kraju jedan od najvećih problema jesu kotlarnice koje još uvek koriste fosilna goriva, i to mazut i ugalj. Drugi zagađivač vazduha jeste i neekološka deponija Stanjevine kod Prijepolja, gde se zbog dima koji se konstantno širi, zagađuje i vazduh  u okolnim mestima i gradovima.

Prema zvaničnim podacima sajta „EirVižual“, stepen zagađenosti vazduha u Srbiji je među vodećim u Evropi, a jedni od najzagađenijih gradova su Beograd, Novi Sad, Pančevo, Obrenovac, Kosjerić, Smederevo, Bor, Valjevo i Užice.

U prilog ovog ekološkog problema, idu i vremenski uslovi: mraz i magla, pa su u bolnicama zabeleženi slučajevi pacijenata sa povećanim respiratornim problemima.

Saveti instituta Dr Milan Jovanović Batut

Iz instituta Dr Milan Jovanović Batut kažu da obične, hirurške maske nisu efikasna zaštita.

„Pod uticajem toplog vazduha koji izdiše, osoba vlaži površinu maske i time se narušava njena fizička struktura, a samim tim i zaštita", navodi dr spec. higijene iz Centra za higijenu i humanu ekologiju Branislava Matić Savićević

Kako je navela u svom pisanom odgovoru, neophodno je maske I tkaninu kojom se prekrivaju usta I nos, odmah skloniti, jer se na njima zadržavaju I skupljaju zagađene, toksične čestice iz vazduha.

Iz institute navode da je najveći stepen zagađenja upravo u ranim jutarnjim satima, pa se tada savetuje ostanak kod kuće.

Prekoračenja indexa zagađenja ne smeju biti duža od 35 dana godišnje

Da bi se vazduh smatrao čistim, prema normama koje propisuje EU o stepenu kvaliteta, koncentracija PM 10 čestica ne sme da bude veća od 40 mikrograma po metru kubnom, a da podsetimo, u novovaroškom kraju iznosi 57 mikrograma.

 

 

Zlatarpress.rs

Foto: Zlatarpress.rs, novosti.rs, GZS, bbc.com

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 84 85 481

    Prodajem placeve na Zlataru na samo 10 minuta od centra grada. Lokacija odlicna, blizu ski staze. Obezbeđeni prilaz, struja, voda i telefon. Tel: 063 84 85 481

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune