loader
Beotel net

Zlatiborski Eko Agrar

Teritorija opštine Čajetina se sastoji od 21 mesne zajednice, odnosno 24 naselja. Opština Čajetina prema popisu iz 2011. godine broji 14.522 stanovnika koji žive u 5.136 domaćinstava. Oko 36% stanovništva živi u gradskoj urbanoj sredini Čajetini i Zlatiboru, a ostalih 64% u seoskim područjima. Sva naselja opštine beleže značajan pad u broju stanovnika izuzev naselja Zlatibor, Čajetina i sela Mačkat. Sela se karakterišu negativnim prirodnim priraštajem i odlaskom mladih. Migracija stanovaništva u okviru opštine se odvijala iz seoskih sredina. U urbanim sredinama (mesne zajednice Čajetina i Zlatibor) je došlo do povećanja broja stanovništva, što je prvenstveno rezultat razvoja turizma i drugih pratećih delatnosti. U opštini se registruje negativna stopa prirodnog priraštaja od 3,5%. Negativan trend je naročito izražen u manje razvijenim selima. 

Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Eko Agrar DOO iz Čajetine, osnovano je na sednici Skupštine Opštine Čajetina 23. juna 2011. godine.
Društvo je osnivano radi implementacije strateških ciljeva opštine Čajetina iz oblasti poljoprivrede, navedenih u usvojenim planskim dokumentima (Strategija lokalnog ekonomskog razvoja opštine Čajetina, Strategija održivog razvoja opštine Čajetina) i implementacije projekta „Zlatiborsko-Komski pašnjaci".


U okviru PD za razvoj poljoprivrede "Zlatiborski Eko Agrar" osnovana je mlekara "Naša Zlatka" u Krivoj Reci. Mlekara je opremljena najsavremenijom opremom za preradu 1.500 litara mleka dnevno u tradicionalne proizvode zlatiborskog kraja, sir i kajmak. Prerađuje se mleko samo sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Opštine Čajetina, čime se pruža pomoć i podrška malim lokalnim proizvođačima.

Registrovana su 2.264 poljoprivredna gazdinstva. Prema popisu iz 2012. godine opština Čajetina spada u grupu opština koje imaju od 1.000 do 9.999 uslovnih grla. Učešće korišćenog poljoprivrednog zemljišta u ukupnoj površini opštine iznosi od 3,01 do 4% od ukupne površine opštine.


Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Čajetina iznosi :
-37.469 hektara ;Poljoprivredna površina
-Poljoprivredno zemljište zauzima 55,8%.
-U državnoj svojini: 11050,72 hektara .


U okviru aktivnosti Eko agrara ove godine, Eko agrar po prvi put u 2018. godini organizovao je manifestaciju u saradnji sa stalnom radnom grupom za regionalni ruralni razvoj „ SWG RRD“ pod nazivom „Festival dobrog ukusa“ koji je imao za cilj promociju i prodaju tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda, da se jača vrednost i vidljivost te vrste proizoda. Manifestacija je bila vrlo posećena na opšte zadovoljstvo učesnika, posetilaca i samih organizatora. Na inicijativu Eko agrara novac od prodaje vaučera na manifestaciji koja je održana na Kraljevom trgu na Zlatiboru dat je Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“.
Pored ove uspešne manifestacije „Zlatiborski Eko Agrar“ koordinirao je svojim administrativnim i ljudskim kapacitetima na unapređenju Sajma suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, a podržaće kao i predhodnih godina je i Šljivovački sajam domaće rakije u Šljivovici.

Na teritoriji Opštine Čajetina postoji osam registrovanih udruženja u oblasti poljoprivrede :
-Udruženje proizvođača povrća» Zlatiborski plodovi»
-Udruženje pčelara, Društvo pčelara»Zlatibor»
-Udruženje odgajivača svinja
-Udruženje odgajivača pastrmke « Ljubiška pastrmka»
-Udruženje odgajivača ovaca «Tripkova»
-Udruženje odgajivača ovaca «Tripkova»
-Udruženje proizvođača rakije i
-Udruženje proizvođača suhomesnatih proizvoda.

Ovaj tekst je deo projekta "IZAZOVI POLJOPRIVREDE"sufinansiran sredstvima grada Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2019.godini.

Izvor: Zlatarpress.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 84 85 481

    Prodajem placeve na Zlataru na samo 10 minuta od centra grada. Lokacija odlicna, blizu ski staze. Obezbeđeni prilaz, struja, voda i telefon. Tel: 063 84 85 481

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc