loader
Beotel net
g

Nasilje se češće prijavljuje, prepreke i dalje prisutne

SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja je nakon saniranja havarije na elektoinstalacijama počeo sa radom 5.marta, potvrdili su za RAM mrežu iz Ženskog centra Užice i naveli da je od tada primljeno devet poziva osoba sa iskustvom nasilja.

Oko 60 poziva mesečno u proseku beleži SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja kojeg najčešće okreću građani Užica, ali i opština Zlatiborskog okruga i drugih delova Srbije.

-         U januaru ove godine je primljeno 75 poziva, a u februaru 78, navode za RAM mrežu iz Ženskog centra Užice koji je, uz Savet za ravnopravnost polova i Žensku odborničku mrežu Užica, zaslužan za uspostavljanje usluge SOS telefona u okrugu.

Više od 1860 puta je zazvonio SOS telefon u Užicu od početka rada, 15. avgusta 2015. godine, do 6. marta 2018. godine.

Ukupno 739 poziva osoba sa iskustvom nasilja je primljeno prošle, za 11 više nego u 2016. godini. Te 2016. godine je SOS telefon u Užicu bio na drugom mestu u Srbiji po broju poziva osoba sa iskustvom nasilja, pokazuju podaci Mreže žene protiv nasilja nakon analize rada 26 SOS telefona u 18 lokalnih samouprava u Srbiji.

-         Broj primljenih poziva ne mora biti pokazatelj povećanog nasilja u pojedinim sredinama, kažu iz Ženskog centra Užice i navode da su pojedini gradovi, veći od Užica, primili skoro tri puta manji broj poziva.

-       Ima više razloga koji utiču na broj poziva. Između ostalog, SOS telefon Užice ima najduže dežurstvo na SOS telefonu – 12 sati dnevno, svakim radnim danom. Imamo dobru pravnu podšku, a iskustva govore da povećava broj poziva kada osobe sa iskustvom nasilja u okviru usluge SOS telefona imaju i besplatnu pravnu pomoć i druge vrste podrške, kao što su psihološke i pravne individualne konsultacije, objašnjava Radmila Gujaničić iz Ženskog centra Užice.

Usluge SOS telefona u Užicu je koristilo 26 žena ove i 99 prošle godine. Osobe koje pozvaju SOS telefon su često iskusile više oblika nasilja među kojima su psihološko, ekonomsko, fizičko i seksualno nasilje.

-         Ženski centar Užice je za dve i po godine rada SOS telefona pokrenuo 23 parnična postupka za ostvarivanje zaštite od nasilja u porodici; pet krivičnih postupaka, osam izvršnih postupaka , podneo osam žalbi Apelacionom sudu, dva prigovora Višem sudu  i podneo 17 podnesaka institucijama(sudu, OJT i CSR), navode iz Ženskog centra Užice.

Zakon nalaže da se uspostavi jednistvena baza podataka o broju prijava nasilja, međutim ona još uvek ne postoji, tvrde iz Ženskog centra Užice. Navode da se prema izjavama predstavnika institucija može zaključiti da je povećan broj prijava u odnosu na prethodne godine.

Prema ranijim izjavama načelnika Policijske uprave Užice Saše Misailovića, umereno je povećan broj krivičnih dela nasilja u porodici prethodnih godina, što ne znači da je nasilje prisutnije nego da su se žrtve ohrabrile da ga prijave. Užička policija je izrekla oko 260 hitnih mera od 1. juna prošle godine do 15. novembra.  Hitne mere, privremeno udaljavanje mogućeg učinioca nasilja iz stana i privremenu zabranu nasilnika da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi, uvedene su novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici koji je počeo da se primenjuje juna 2017. godine.

-         Punih deset godina je trebalo da prođe da se taj Zakon donese, a sada kada je donet, postalo je vidljivo koliko je značajno doprineo boljoj zaštiti od nasilja, navodi Radmila Gujaničič iz Ženskog centra Užice istakavši da su se ženske organizacije od 2007. godine zalagale za donošenje tog zakona. I novi Zakon je razlog što se nasilje više prijavljuje, tvrdi Gujaničić i objašnjava da osobe sa iskustvom prijavljuju nasilje kada su uverene da će dobiti zaštitu.

Ipak, prepreke i dalje postoje. Nedovoljno poznavanje fenomena nasilja, profila nasilnika i profila žrtve predstavljaju probleme koje su iskusile korisnice usluga SOS telefona u Užicu, navode iz Ženskog centra Užice.

-         Zbog nedovoljnog poznavanja fenomena nasilja, ali i ličnih predrasuda koje su ugrađene u društveni sistem vrednosti, zaposleni u instutucijama često ne prepoznaju i nemaju dovoljno razumevanja za situaciju u kojoj se žrtva nalazi. Veoma je važno da korisnice budu u potpunosti informisane o svim aspektima pravne zaštite u fazi donošenja odluka o izlasku iz nasilja,objašnjava Radmila Gujaničić istakavši da nekada i mali propusti mogu da budu uzrok produžavanja pravnih postupaka, ali i da mogu da dovedu do potpunog gubitka zakonskih prava.

Međunarodni dan žena se obeležava danas širom sveta. Srbija taj praznik ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena dočekuje protestnim maršom u Beogradu, u organizaciji Mreža žena protiv nasilja i saopštenjima koja ukazuju da su žene najčešće žrtve radne eksploatacije i svih oblika zlostavljanja na radu i u porodici.

To je nama-naša Sonja, naziv je tribune koja se održava danas u Gradskom kulturnom centru u Užicu. Tribinu organizuje Savet za Tribina počinje u 15 časova.

Kako podseća Beta, Međunarodni dan žena, 8. mart ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

Izvor: Radio Luna/Beta

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

  • 060 685 24 24

    Izdajem nenamešten stan ul. Majora Ilića Branoševac. telefon:060 685 24 24

Zlatarski biseri
Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc
ES Komerc