loader
Beotel net
N.Pazar

Poljoprivreda i ekologija izazovi za Sandžak

Otvaranje dva velika poglavlja u procesu pregovora o članstvu Srbije Evropskoj uniji (EU), a koja se tiču poljoprivrede i zaštite životne sredine, biće veoma važna za Sandžak i ljude koji žive na ovom prostoru, ocenio je danas član Tima Evropa Srbija Teo Taraniš.

On je novopazarskom radiju Sto plus rekao da su to poglavlja 11 i 27, zahvaljujući kojima će doći do promena u zakonodavstvu i koja će zahtevati ulaganje velikih finansijskih sredstava.

„Naši zvaničnici procenjuju da će samo za poglavlje 27 Srbiji trebati oko 10 milijardi evra da uskladi zaštitu životne sredine sa standardima EU. Za Sandžak je to važno obzirom na visok stepen zagadjenosti reka u ovom regionu, na nepostojanje kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, rešavanje pitanja deponija… Ove probleme će sve lokalne samouprave iz regiona morati pojedinačno da rešavaju“, rekao je Taraniš.

On je istakao da pregovore o pristupanju EU vode centralne vlasti u Beogradu, a da oni itekako znače promene u svakodnevnom životu ljudi u svim delovima Srbije.

"Poglavlje 11 se odnosi na poljoprivredu, tako da poljoprivrednike na Pešteri očekuju veliki izazovi i borba sa konkurencijom, koja je veoma jaka na nivou EU. Videćemo i koliko su naši poljoprivredni proizvodjači spremni da koriste i apsorbuju sredstva koja će im biti na raspolaganju najkasnije za godinu dana u okviru posebnog programa za razvoj“, rekao je Taraniš ovom radiju.

On je dodao da su za Sandžak, koji je poslednjih godina bio izložen različitim nestabilnostima, veoma važne vrednosti mira i stabilnosti na kojima insistira EU.

„To su ključne vrednosti na kojima počiva EU i na kojima opstaje opstaje više od 60 godina. Osim toga, ona u nekom narednom periodu treba da nam donese rast životnog standarda i ekonomski napredak“, rekao je Taraniš.

Srbija je 1. marta 2012. godine dobila zvaničan status kandidata za članstvo u EU, a dve godine kasnije, 21. januara 2014. godine zvanično je počela počela pregovore o članstvu.

Za nešto više od tri godine Srbija je otvorila osam poglavlja, od ukupno 35, od kojih je dva privremeno zatvorila.

Za Sandžak su naročito bila važna poglavlje 23, koje se odnosi na pravosudje i osnovna prava, a u okviru koga je izradjen poseban Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, i poglavlje 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje a koje je privremeno zatvoreno, a u okviru koga je u Ministarstvu prosvete potpisan sporazum o izdavanju udžbenika na manjinskim jezicima.

Izvor:Beta

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune