loader
Beotel net

Podno Murtenice rodila čičoka!

Zamislite da vam komšija da seme đumbira, a umesto njega izraste čičoka.
Jeste zamislili?!
E, to se i desilo u novovaroško- zlatiborskom selu Draglica podno Murtenice na porodičnom imanju Petrović .

Dok je mladi domaćin Veliša očekivao da će na jesen iz zemlje izvaditi đumbir, seme je reklo drugačije.
Na parceli na kojoj se nadao da će biti zdrava namirnica đumbir, prilikom iskopavanja ploda video je da je čičoka.Ova namirnica malo je poznata u ovom kraju, pa se on pita šta raditi sa njom?.,,Komsija Neđo na proleće mi je dao seme i rekao da je đumbir, nadajući se da ću sada na jesen iz zemlje izvaditi poznatu biljku, hvalio sam se kako đumbir može da uspe ispod Murtenice.Međutim  zemlja je rekla drugačije, umesto đumbira izrasla je čičoka.Čitao sam na internetu o toj biljci i sada tražim ko želi da mu je poklonim,jer ja ne znam šta ću sa njom'' istakao je za Zlatarpress, Veliša Petrović domaćin na čijem je imanju rodila čičoka.

Čičoka je u narodu poznata kao divlji krompir.Krase je veliki žuti cvetovi i može se koristiti u ishrani u sirovom ili kuvanom stanju.Ova biljka u 17. veku bila je poznatija od krompira.Najraširenija je u Južnoj Americi, Aziji, Europi i na Novom Zelandu.

Poruka ovog mladog domaćina iz Draglice jeste da pazite šta sadite u svoj vrt,možda i vama jednoga dana nikne neka biljka za koju se ni sami ne nadate.

 

 
 
Izvor i foto: Zlatarpress.rs
 

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so' - /opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so: undefined symbol: igbinary_serialize

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: