loader
Beotel net
Jezero Zlatarsko

Drastično smanjen nivo vodostaja na Zlatarskom jezeru !!!

Nivo vode na Zlatarskom jezeru toliko je opao da su čamci ostali na nekoliko stotina metara od vode i da su se pojavili ostaci groblja koje je potopljeno pre 60 godina prilikom izgradnje akumulacije.

"Uprava je navikla da od avgusta počinje da opada nivo vode u Zlatarskom i Uvačkom jezeru jer tada centrale ulaze u pojačani rad. Tokom jeseni je bila velika suša pa nije imalo priliva vode. Na Zlataru je bio veliki sneg, ali kad se topio, zemlja je upijala tu vodu, pa nije došlo do nadolaženja vode. Glavni razlozi su rad centrala i velika suša", rekao je Novak Pejović, rukovodilac čuvarske službe Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Pejović navodi da se pamti i manji vodostaj i da je 2005. godine bio niži i za desetak metara od današnjeg. Trenutni nivo vode, prema rečima stručnjaka, ne utiče mnogo na biljni i životinjski svet, međutim, može da utiče na mrest šarana koji počinje za nekoliko dana.

"Ako ostane ovaj sistem rada hidrocentrale i ako ne dođe do povećanja nivoa vode postoji opasnost da se fekalne kanalizacije preliju skroz do Radoinjskog jezera. Tad će tokom letnjeg perioda, kad je temperatura vode i 20 stepeni, izazvati cvetanja algi i izuzimanje kisoenika i tada će uticati na živi svet" rekao je Pejović.

Uzvodno od brane, gde su 1962. godine potopljeni crkva i staro groblje, tokom opadanja nivoa jezera ponovo su se ukazali ostaci bogomolje i nadgrobnih spomenika.

"Starosedeoci pamte i niže vodostaje i govore da se nivo vode neće dopuniti bar godinu dana. Vikendašima je katastrofa jer na to nisu navikli, i oni žele da im voda dodje do ispred vrata od vikendice" , rekao je Pejović.

Prema rečima Pejovića, u rezervatu se nadaju da će majske kiše  nadoknaditi izgubljenu količinu vode i da ovo nece uticati na predsojeću turističku sezonu.

 

 

Zlatarpress.rs

Etno selo Ilić

Pankomerc
Eko aplikacija
Eko - Varoš
Dijagnostički centar Dr Lune