loader
Beotel net
BOSNJACI

PRIBOJ JE BIO I BIĆE ZAJEDNIČKA KUĆA SRBA I BOŠNJAKA

Priboj – U cilju smirivanja situacije, nastale zbog niza incidenata koji su tokom proteklih nekoliko dana uznemirili Bošnjake u Priboju, u nedelju je u kabinetu predsednika opštine Lazara Rvovića održan sastanak predstavnika lokalne samouprave sa liderima svih bošnjačkih partija koje participiraju u vlasti u toj opštini i predstavnika Islamske zajednice.

 

Na sastanku je oštro osuđen poslednji incident koji se dogodio uoči Božića, kada je grupa mladića skandirala ,,Božić je, Božić je pucaj u džamije”. Takođe zaključeno je da se vinovnici što pre moraju identifikovati i oštro kazniti i da se ovakve stvari ne smeju ponavljati i da takvo ponašanje nije primereno ni prikladno Pribojcima. Sa sastanka je upućen poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti grad na Limu.

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović istakao je da su ga ovakva dešavanja iznenadila i da ova situacija zahteva i učešće države i pozvao predsednika Aleksandra ća da dođe u Priboj, kako bi zajednički ulili povernje Bošnjacima i potvrdili još jednom da je Srbija i njihova država. Rvović se u ime lokalne samouprave izvinio Bošnjacima i poručio im da to što je uradjeno ne predstavlja srpski narod.

– Onaj ko želi da se puca i ruše džamije taj ne zna ni šta je crkva. Mi Pribojci smo zajednički gradili bogomolje, i crkve i džamije, i zajednički ćemo to idalje činiti. Priboj je zajednička kuća svih Srba i Bošnjaka – naveo je između ostalog Rvović.

Narodni poslanik, Krsto Janjušević istakao je da su pred Pribojcima sada veliki događaji i umesto da razgovaraju o otvaranju puteva i fabrika oni pričaju o nečemu što ovaj grad nikada nije krasilo.

– Država Srbija nikada više nije ulaga u ove prostore i to će se potvrditi dellima, a ne rečima – rekao je Janjušević.

On je takođe izrazio žaljenje što su se ovakve stvari desile i kazao još jednom da su ovo pojedinačni incidenti i da ne predstavljaju niti Priboj niti Pribojce. 

Sastanku je prisustvovao i pribojski imam, Harun efendija Eminagić koji je nakon sastanka, a potom i ispred dzamije u Priboju, gde su se okupili dzematlije istakao i poručio svojim sunarodnicima da nemaju razloga za strah, da su devedesete godine odavno prošle i da ovo nije vreme kada su se dzamije rušile, palile i lomili prozori. Da sada žive u potpuno drugom vremenu i da svi oni kao rođeni Pribojci znaju da su ovakvi inidenti izolovani.

On je takođe zahtevao da se što pre vinovnici pronađu i kazne kao i da očekuje od predsednika Vučića da će nakon njegove posete Priboju doneti muštuluk, a to je ono što su čekali duže od trideset godina, izgradnja dzamije u novom delu Priboja.

PP Media

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc
Eko aplikacija
Eko - Varoš