loader
Beotel net
sadnice

U Priboju podeljeno dve hiljade deklarisanih sadnica voća!!!

Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda ozbiljno se bavi problemima sela u Raškoj oblasti. U svojim godišnjim programima planira podelu voćnih sadnica, jer je uzgoj voća perspektivan posao, bilo da se voće prodaje u svežem ili sušenom stanju, vrši njegova prerada ili da se koristi za pečenje rakije. Limska dolina i prostor oko nje povoljni su za razvoj voćarstva iz programa „Stare Raške“ (šljive, jabuke, kruške, trešnje, višnje, breskve, kajsije, lešnik i orah).
Punih 10 godina Humanitarna organizacija obezbeđuje sadnice za voćare, ali su podeljene količine skromne, iz razloga što voćari nisu zainteresovani ili što lokalne samouprave nisu spremne da sufinansiraju nabavku sadnica.
Izuzetak je opština Priboj, gde je lokalna samoupravaparticipirala u nabavci i podeli sadnica. Do sada je u ovoj opštini podeljeno 50.000 sadnica pitome leske i oko 30.000 komada napred pomenutih sadnica. Ovih dana u Priboju je podeljeno dve hiljade deklarisanih sadnica voća. 


U nabavci preko ove Organizacije učestvuju lokalne samouprave, voćari i „Stara Raška“. Sadnice su sa sertifikatom i garancijom, a isporuka se vrši u centru opštine.
Dodatna pogodnost za robnu proizvodnju voća u Raškoj oblasti jeste što punim kapacitetom radi fabrika „Budimka“ u Požegi, koja može otkupiti svu proizvodnju voća. „Stara Raška“ je razmišljala ako krene robna proizvodnja voća u Raškoj oblasti da obezbedi prerađivačke kapacitete, ali se to nije ostvarilo zbog nedovoljne proizvodnje voća.
„Stara Raška“ je u prethodnim godinama u nekoliko navrata organizovala u Raškoj oblasti besplatna stručna predavanja o gajenju voća. Sve je činila da krene ozbiljna proizvodnja voća, ali su izostali rezultati, za sada.

 

 

 

Zlatarpress.rs/Suzana Popović

Foto:Humanitarna organizacija "Stara Raška"

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune