loader
DE Heus
Radoinja

U projekat Prekogranična mreža prirodnog nasleđa uključene škole iz Nove Varoši!!!

Program prekogranične saradnje Srbija–Bosna i Hercegovina za period 2014-2020 finansira Evropska Unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), a u cilju jačanja društveno-ekonomskog razvoja u prekograničnom području između Srbije i Bosne i Hercegovine. U okviru  projekta  prekogranična mreža prirodnog nasleđa   provedene su i aktivnosti u OŠ  na teritoriji naše opštine.

 “Cilj ovog projekta jeste uspostavljanje mreže  u prekograničnom području između ustanova I institucija kao I obrazovnih institucija. Svih onih aktera koji se bave zaštitom prirode I promovisanjem I podizanjem svesti zaštite prirode. Inače ovu aktivnost smo planirali da bude obuhvatnija, da uključimo više učenika , međutim zbog trenutne situacije smo smanjili taj broj, ali ćemo kroz on line kampanju indirektno obuhvatiti I ostale”, rekla je Mirjana Radović, iz Nacionalnog parka Sutjeska.

 Prema rečima ovog projekt menadžera rezultati su dobri i za područje Nacionalnog parka Sutjeska ali i za sva ova četiri zaštićena područja u Srbiji.A Zahvaljujući ovom projektu JP srbija šume kao upravljac zasticenih podrucja realizovalo je nekoliko aktivnosti.

 “Uspelo je da uredi nekoliko kilometara pešačko edukativnih staza u pomenutim područjima, na stazama postavi  odgovarajući mobilijar zahvaljujići donaciji koju smo dobili od Nacionalnog parka Sutjeska. Mi smo postavili odgovarajuće info-edukativne table na postojećim stazama, potom korpe za otpatke, putokaze, table oznaka, table turističkih oznaka I klupe”, rekla je Bojana Bjelić, iz JP “Srbija šume”.

Od velikog značaja je probuditi svest kod dece koliko je važno da sačuvamo svoju životnu sredinu, a u okviru ove kampanje organizovano je i takmičenje za izbor najbolje fotografije gde će najbolji uzeti i veoma vredne nagrade.

 “Učenici naše škole su veoma motivisani za ovakve projekte I ne samo naše škole nego uopšte iz seoskih područja. Mi inače I nastojimo da podignemo svest o očuvanju prirode , ne samo našeg kraja nego I prekograničnog područja. Deca su motivisana za čišćenje ali takođe I za foto konkurs koji sledi”, Ivana Đajić, direktorica OŠ “Gojko Drulović”.

 Kampanja "Dan prirodnog nasleđa" i akcija čišćenja dvorišta u školama sprovedena je i u OŠ  “Živko Ljujić”   i u OŠ “Dobrisav Dobrica Rajić”. Završne aktivnosti biće sprovedene 12. i 13. juna u nacionalnom parku Sutjeska.

 

 

Zlatarpress.rs/ Suzana Popović

 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 84 85 481

    Prodajem placeve na Zlataru na samo 10 minuta od centra grada. Lokacija odlicna, blizu ski staze. Obezbeđeni prilaz, struja, voda i telefon. Tel: 063 84 85 481

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Zlatarski biseri
Pankomerc
ES Komerc
Dijagnostički centar Dr Lune