loader
Beotel net
pssss

Značaj prihrane ozimih žitarica. Kvalitetna prihrana- bolji prinos !!!

Jedna od najbitnijih agrotehničkih mera u proizvodnji žita je prihranjivanje azotnim mineralnim đubrivima. Primena azota pred nastanak vegetacije ima za cilj da se blagovremeno unese dovolja količina ove prihrane u zonu korenog sistema , koji neće biti limitirajući faktor za postizanje maksimalnih prinosa u toku godine.

„Unete količine azota ne bi smele biti previsoke jer  mogu dati kontra efekat od željenog cilja koji smo postavili u samoj proizvodnji. Još jedan bitan aspekat za prihranjivanje je i ekonomska računica o čemu proizvođači moraju voditi računa jer đubriva nisu ni malo jeftina. Takođe, moramo voditi računa da ne upotrebljavamo velike količine mineralnog đubriva zbog sredine u kojoj živimo, odnosno zagađivanja zemljišta, vodotokova i podzemnih voda. Prvo prihranjivanje treba obaviti sada s obzirom da je toplo vreme, pogotovo kod žita koja su ranije posejana tokom jeseni a žita koja su kasnije posejana  mogu se nešto kasnije prihraniti, ali krajnji rok bi trebao biti kraj februara ili do petog marta. To bi dalo efekte. Sada bi trebalo primeniti 60-70% od planirane količine azota koji će se uneti u zemljište , drugih 20% odnosno 40 %  treba izvršiti dvadesetak dana kasnije.  Količina aktivne materije azota koja se preporučuje je 65-80 kg po hektaru“, rekao je Ljubodrag Pantelić, direktor i referent za ratarstvo PSSS-Užice.

Dva veoma  bitna faktora  u prihranjivanju o kojima se mora voditi računa su sorta i gustina useva na parceli.

„ Vrhunski prinos se može ostvariti ako imamo sklop od oko 450 biljaka na parceli po kvadradnom metru. Gušće  useve  preko 500 biljaka po kvadratnom metru treba prihraniti sa 10-15 % manjom količinom planirane aktivne materije, a ukoliko je sklop biljaka ispod 400 po kvadratnom metru  azot se može uvećati za nekih 15-20 % od planirane količine“, navodi Pantelić.

 Treba posebno voditi računa i o količini prihrane iz razloga ukoliko se daju prevelike količine azota može se dobiti efekat da sistem korena bude kraći, deblji i da prilikom visokih temperatura leti dodje do smanjenja prinosa.Takodje iz poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice navode da je jako bitno raditi analizu zemljišta koja predstavlja jednu od bitnijih mera za uspešnu proizvodnju.

 

 

Zlatarpress.rs

Foto: Kurir.rs, modno.rs

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune