loader
Tehnikum Taurunum

Krstić: Prisluškivanje predsednika Srbije dovodi u pitanje državnu bezbednost

By Tijana Toljić      4. januar

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  je u svom intervjuu otkrio javnosti da je prisluškivan više od godinu dana, da ima dokaze za svoje tvrdnje  i da to predstavlja pokušaj rušenja ustavnog poretka, kao i pokušaj državnog udara.

 

Nakon otkrića predsednika da je prisluškivan blizu godinu i po dana, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će službe Ministarstva unutrašnjih poslova koje se bave slučajem prisluškivanja predsednika Republike Srbije doći do istine, potvrditi sumnje i potruditi se da se više nikada ništa slično ne ponovi.

 

 

 “Sve ovo dovodi u pitanje državnu bezbednost, pa situacija zahteva ozbiljnost i urgentnost”

Bivši savetnik predsednika Republike Srbije Nebojša Krstić naveo je da je svaka sumnja o prisluškivanju vrlo ozbiljna, da može biti loša namera obaveštajnih službi koja dovodi u pitanje bezbednost države i da ovaj slučaj na vrlo ozbiljan način treba da bude rešen.

 “To je stvar za uzbunu, za sve nadležne organe i tema kojom treba da se pozabave i otkriju ko, kada i zašto je to uradio". - Tu svakako dolaze u obzir domaće službe koje imaju za to opremu, naravno i strane obaveštajne službe koje rade na našem terenu. Postoji mogućnost da to rade i neka treća lica koja nisu ni državni organi ni strane službe, a koja u današnjim mogućnostima tehnike i tehnologije to mogu da rade i zbog toga je ta stvar vrlo ozbilja, jer dovodi u pitanje bezbednost države i mora biti na taj način tretirana. Čim je predsednik o tome govorio javno , znači da je stvar podignuta na najviši nivo i da nadležni ispituju motive onoga ko je to uradio”, naveo je Krstić za Rtv Zlatar.

Zbog ispreplitanih i uvezanih delovanja političkih centara, patrija i organizacija, on je napomenuo da državne  službe koje rade na rasvetljavanju ovog slučaja morati da uzmu u obzir i nasilne, parapolitičke načine i pokušaje osvajanja vlasti od strane opozicione strukture u Srbiji. 

“Težište aktivnosti određenog dela opozicije jeste da izmesti stvari na ulične nerede i na nasilničke prevrate, pa u tom smislu stvar sa prisluškivanjem predsednika možemo svrstati u taj kontekst. Očigledno je da se sredstva više ne biraju, da su određeni politički akteri koji su veoma zainteresovani da osvoje ili se vrate na vlast u očajničkoj poziciji  što se tiče njihovog rejtinga ili popularnosti među građanima i mislim da su oni u potpunosti digli ruke od mogućnosti da osvoje vlast, vrate se putem izbora i da su samim tim sebe uputili u onom pravcu u kome se vlast ne osvaja na demokratski način, već na način na koji  njihova verbalistika i retorika upućuje, a to je nasilje”, ističe on.

Zbog geostrateškog položaja Srbije na Balkanu, Krstić navodi da prisluškivanje predsednika treba posmatrati i kroz prizmu sukoba različitih obaveštajnih službi, kao da ni jednu ne treba staviti u senku delovanja, posebno u pogledu mogućnosti, navodeći da Srbija kao faktor mira na Balkanu predstavlja metu delovanja stranih službi, navodeći da se ovakav poduhvat može okarakterisati kao pokušaj državnog udara, što je i sam predsednik Vučić prethodno izjavio.

“Naš geografski položaj i politički značaj u regionu govori o tome da su mnogi zainteresovani da svoje interese rešavaju putem delovanja službi. Mislim da se ovde ukršaju koplja desetina različitih službi - istočnih, zapadnih, severnih i južnih , pa ne bih potcenio ni jednu od tih koje deluju, posebno kada je Srbija pred rešavanjem kosovskog problema , kada je pod ogromnim pritiscima, kada sa svih strana neko pokušava da uruši vlast i stvori anarhičnu situaciju i u uslovima korone, kada je Srbija faktor mira na Balkanu a to nekome upada u oči”. -  Teško je reći koja služba je po sredi, jer mislim da se ovde sukobljavaju mnoge službe, ali to građane ne treba mnogo da uzbuđuje, jer je to svakodnevica i toga će biti i dalje . Toga su svesni naši državni organi i naše službe. Sve je pod kontrolom, do onog momenta kada neko ne uspe da prisluškuje predsednika države, koji bi morao po Ustavu da bude najzaštićenija ličnost . Prema tome, to dovodi u pitanje bezbednost države, a u zavisnosti od toga ko to radi i sa kakvim ambicijama, u obzir dolazi i pokušaj državnog udara, objašnjava on.

 

 

Foto: espreso.rs, novosti.rs, direktno.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc
Zlatarski biseri
ES Komerc