loader
Beotel net

UČEŠĆE NA DIGITALNOJ KONFERENCIJI SINERGIJA 20

By Tijana Toljić   4. decembar

 

 

Kompanija „Majkrosoft“ je ove godine organizovala jubilarnu digitalnu konferenciju , u nešto drugačijim uslovima, 25. i 26.novembra 2020.godine, pod nazivom „ Sinergija 20“.

Srednja škola je pozvana da bude jedan od izlagača na Konferenciji, za koju je bilo potrebno da se snimi film i prezentuje rad škole i iskustva u korišćenju digitalnih alata u paketu OFIS 365 „ Sinergija 20“ je jedan od velikih događaja i učešće na ovoj konferenciji je značajna referenca za školu.

„ Sinergija“ se od početka postojanja bavi Majkrosoft tehnologijama, a ova jubilarna konferencija se bavila temama koje su u poslednjih godinu dana ključne , a u vezi sa promenama i novim uslovima rada. Konferenciju je otvorio generalni direktor Majkrosofta u Srbiji, a registrovalo se 2600 učesnika, i 33 predavača se predstavilo publici.

Uvod u teme o obrazovanju predstavili su visoki predstavnici MPNTR, Ministarstva kulture i informisanja, Univerzitet u Beogradu, UNICEF, i Fondacija Petlja.

Predstavljanje učenja na daljinu i primere dobre prakse u školama, primenom platforme „ Majkrosoft tims“ , direktnim učešćem na konferenciji prezentovala su i dva direktora srednjih škola, director Tehničke škole iz Užica, Dragan Tucaković, i direktorka Srednje škole u Novoj Varoši, Branka Rakonjac. „Nakon panela o obrazovanju u Srbiji i transformaciji obrazovanja , na kojem su govarili pomoćnik ministra prosvete Saša Stojanović, pomoćnik ministra kulture Dejan Masliković zatim rektorka Beogradskog univerziteta, profesor doktor Ivanka Popović, o srednjem obrazovanju u Srbiji i primeni OFIS 365 u školama govorili su direktori dve škole, i to sa područja Zlatiborskog okruga, director Tehničke škole u Užicu Dragan Tucaković, i direktorka Srednje škole u Novoj Varoši Branka Rakonjac.

- Mi smo predstavili primere dobre prakse u školama.  U toku vanrednesituacije kada su sve škole u roku od 24 sata prešle u digitalno okruženje, Srednja škola, kao i većina škola u Srbiji, je koristila više različitih platformi za učenje na daljinu, i vrlo brѕo smo uočili da je neophodno da škola koristi samo jednu platformu koja će biti obavezujuća za sve zaposlene. Odlučili smo se za „ Microsoft teams”, jer je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS još u martu prosledilo svim učenicima i zaposlenima korisničke naloge, a dodatna povoljnost je što je MPNTR obezbedilo da ova platforma bude besplatna za sve osnovne i srednje škole, rekla je direktorka Srednje škole u Novoj Varoši, Branka Rakonjac.

- Naša škola je krajem 2019.godine,izabrana za realizaciju projekta „ Povezane škole“ koji je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Projekat je realizovan u tri faze, a poslednja faza je bila izgradnja bežične računarske mreže po najvišim standardima u ovoj oblasti. Ovim projektom škola je dobila besplatan optički internet, i to pred sam početak školske 202/21.godine. Takođe, nakon odluke o korišćenju Majkrosoft timsa, deset profesora naše škole je na poziv Tehničke škole iz Užica pohađalo petonedeljnu obuku „ Digitalizacija školskih procesa“, zatim smo oformili školski Tim za digitalizaciju koji je imao zadatak da obuči sve ostale kolege za korišćenje platforme Majkrosoft tims i alate Ofis 365.Tako da je naš kolektiv vrlo brzo stekao digitalne kompetencije koje su neophodne za rad u obrazovanju. Pedeset profesora je spremno dočekalo novu školsku godinu, rad po kombinovanom modelu, a sada su pokazali zavidno znanje u organizovanju nastave na daljinu, uspešno realizuju časove, postavljaju i „ dele“ materijale za učenike, održavaju časove putem video konferencije, a sve zahvaljujući profesorima informatike i profesorima elektro grupe predmeta koji su u svakom trenutku pružali podršku i obučavali ostale kolege za rad u virtuelnim učionicama i ne samo to, u skladu sa epidemiološkim merama, od avgusta se naši sastanci i sve sednice održavaju putem video konferencija. Takođe, škola se potrudila da obezbedi lap top računare za više od 70 procenata zaposlenih, a planiramo da obezbedimo računare za sve , a do tada profesori mogu dolaziti u školu i koristiti kabinete, odnosno školske resurse za realizaciju nastave na daljinu. U procesu smo uvođenja elektronske biblioteke , a u narednim danima ćemo završiti instalaciju solarne klupe koju smo dobili na poklon od firme „ LED“ iz Bajine Bašte. Naravno,elektronski dnevnik koristimo već dve godine. Ovom prilikom želim da pohvalim sve profesore i zaposlene , koji su i u ovim vanrednim okolnostima na visini zadatka , koji su pokazali i pokazuju spremnost za nove poslovne izazove. Takođe, pohvaljujem sve učenike jer su pokazali visok stepen odgovornosti u poštovanju svih odluka i mera, i koji su pored redovnih nastavnih obaveza učestvovali na takmičenjima i konkursima i našoj školi doneli niz nagrada i priznanja. Svim učenicima i zaposlenima želim dobro zdravlje i uspešan završetak prvog polugodišta, kao i bezbedan povratak u školske klupe u drugom polugodištu, uputila je ona.

 

 

 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Dijagnostički centar Dr Lune
ES Komerc
Zlatarski biseri
Pankomerc