loader
Tehnikum Taurunum

Nova Varoš obeležava "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

By Tijana Toljić    4. decembar
 
 
 
25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" se između 25. novembra i 10. decembra obeležava u preko 100 država sveta, a opština Nova Varoš obeležila je dane borbe protiv nasilja nad ženama, gde su svetla ispred biblioteke osvetlila ovu kulturnu ustanovu simboličnom, narandžasto-žutom bojom.
 
Ispred Kancelarije za rodnu ravnopravnost, Gordana Khoitar naglasila je značaj jednakosti polova, kao i značaj vaspitanja i ljubavi u odnosu prema ženi.
 
 
-Drago mi je da naše građanstvo može da se upozna sa tim, jer već 30 godina UN woman sprovodi ovu akciju i nažalost, pored svega toga i dalje imamo nasilje nad ženama i devojčicama, pa je poruka i ove kao i prethodnih godina za svaku ženu i svaku devojčicu - Nisi sama, prijavi nasilje. Moramo da budemo svesni da su i žene i muškarci jednaki, da se rađamo jednaki, samo nas vaspitanje učini onakvim kakvim jesmo. Poruka je svim muškarcima da niste veliki muškarci ako maltretirate i tučete svoje žene i ćerke. Volite svoju ženu, jer žena kada je voljena, ona usrećuje muškarca, decu i celu familiju. Poruka je ljubav, a ne nasilje, poručila je ona.
 
Pored značaja podizanja svesti, ljubavi, ona je navela i bitnost ekonomske nezavisnosti žene koja je stub i porodice i društva.
 
 
 
-Ekonomski zavisna žena je podložna nasilju i trpljenju nasilja. Nisam zagovornik razvoda brakova, jer je porodica svetinja i osnovna ćelija društva, ali kada je žena ekonomski zavisna, mnogo više je izložena pritiscima, maltretiranju, baš zbog svoje uloge. Danas žena nije žena kao pre 30, 40 godina, ona je danas majka, supruga, zaposlena, ona mora da brine o svemu", objašnjava ona. 
 
Kako je navela, uloga žene u društvu i porodici je sveobuhvatna i zahteva razumevanje, podršku, a lokalna samouprava sa Kancelarijom za rodnu ravnopravnost, Odeljenjem za Lokalni i ekonomski razvoj i Centrom za socijalni rad najviše radi kako na zaštiti žene od nasilja, tako i na podizanju svesti da se izbore za svoja prava.
 
 
Biblioteka "Jovan Tomić" će simbolično i narednih dana, ovoj bojom podsećati na značaj i bitnost aktivizma i borbe protiv nasilja nad ženama. 
 
 
 
 
 
 
 
Zlatarpress.rs
Foto (zlatarpress.rs/ informer.rs)
 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

ES Komerc
Dijagnostički centar Dr Lune
Zlatarski biseri
Pankomerc