loader
Tehnikum Taurunum

SITUACIJA STABILNA: novovarošani dobili još 100 vakcina protiv sezonskog gripa

Trenutna epidemiološka situacija na području nonovaroške opštine je stabilna.  U kovid ambulantu Doma zdravlja dnevno dolazi na pregled između 10 do 15 pacijenata, od čega na dnevnom nivou broj pozitivnih na Covid-19 je između jednog i troje novoobolelih.

Prema rečima direktora Doma zdravlja, dr Branka Popovića, situacija je stabilna, a zbog lakših oblika kliničke slike, pacijenti se nalaze na kućnom lečenju i u dobrom opštem stanju.

Zbog zaliha vakcine protiv sezonskog gripa koje su brzo potrošene u zdravstvenim ustanovama, Zavod za javno zdravlje Užice distribuirao je dodatnih 950 vakcina protiv sezonskog gripa svim opštinama u zlatiborskom okrugu, gde je Domu zdravlja u Novoj Varoši distribuirano 100 vakcina. Priboju je dostavljeno 105 vakcina, Prijepolju 40, Arilju 80, Bajinoj Bašti 40, Kosjeriću 20, Požegi 40, Sjenici 20, Čajetini 100 i Užicu 405.

- Vakcinacija protiv gripa se preporučuje trudnicama i licima starijim od šest meseci života sa: hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (dijabetičari i gojazne osobe), bubrežnim oboljenjima, hroničnim neurološkim poremećajima, oslabljenim imunim sistemom, uključujući osobe inficirane HIV virusom i primaocima transplantanata. 

Takođe, vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje se i licima smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima socijalno-zdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima. 

Virus gripa se vrlo brzo i lako prenosi sa osobe na osobu u jesenjem i zimskom periodu, kada se više boravi u zatvorenom prostoru. Jedino pravovremeno vakcinisanje sprečava epidemiju gripa i dodatne zdravstvene komplikacije, navedeno je u saopštenju.

Da podsetimo, distribucijom vakcina počela je i ponovna vakcinacija.

 

T.T.

Foto: zlatarpress.rs, rts.rs, novosti.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Zlatarski biseri
Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc
ES Komerc