loader
Beotel net

Uz digitalnu platformu, mala i srednja preduzeća još jači pokretač privrede!

Po uzroru na druge zemlje i kao posledica potrebe zbog broja preduzeća u koje je neophodno investirati, u Srbiji je počela  sa radom prva srpska internet platforma za grupno investiranje ("crowdinvesting") - Ventu.rs .

Ova internet platform pomoći će od sada malim i srednjim preduzećima, kao i startup centrima da ostvare saradnju sa onim licima koja žele da investiraju u njih.

Zainteresovane kompanije koje se prijave putem ove platform, proći će detaljnu analizu od strane marketinških, revizorskih i pravnih stručnjaka.

“Ceo naš koncept je potpuno digitalizovan. To što je njihova lokacija Priboj, Nova Varoš, Leskovac ili Subotica, za nas uopšte nije važno. Naša platform je otvorena svima, odakle god ko da dolazi”, rekao je direktor Ventu.rs, Luka Pejović.

Kako je on naveo, ranije je ulaganje novca, tj. investiranje u neku formu bilo isplativo ukoliko se radilo o većim sumama, dok su u suprotnom beleženi veliki gubici i dodatni troškovi zbog angažovanja advokata.

 

Pre investiranja, detaljna provera

-Ono što mi menjamo je to da bilo koliko ko ima, 100 evra ili više na raspolaganju i želi da ih investira, to može da uradi u biznise koji se kod nas pojave na platformi, a naš zadatak je da proverimo sva ta preduzeća, odnosno da li je sve pravno, poreski, finansijski u redu sa njima, da im pomognemo da pripreme ovakvu kampanju i da se obrate investitorima, a minimalnih investicija ima jako puno, podseća on.

 

Pravni lek delimično “leči”, dok diverzifikacija smanjuje rizik na minimum

Glavni cilje jeste da se sa investitorima zaključi ugovor digitalnim putem, gde se uzima pozajmica u obliku subordinarnog zajma uz fiksnu kamatnu stopu od 6% godišnje, na tri ili više godina.

Ukoliko ipak dogovor ne bude postigut između zajmoprimca i zajmodavca, odnosno preduzeća i investitora, uvek postoji pravni lek.

-Postoji mogućnost da se zajmoprimac tuži, a ako pričamo o tome da uprkos najboljoj nameri i svom trudu, neki biznis ne uspe, to je nažalost rizik koji investitori moraju da snose. Ako pričamo o riziku, definitivno postoje rizici i mi to ne krijemo, već naprotiv pokušavamo da to svima jasno stavimo do znanja, kako bi bili odgovorni, ističe on.

-Mi ne želimo da neko investira svu svoju ušteđevinu  ili se izloži nekom riziku koji nije spreman da podnese.

Ukoliko se dogodi krah ovakve vrste, kako saznajemo, povraćaj novca nije moguć nazad investitoru, jer se on osigurao kamatnom stopom na godišnjem nivou.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu i vodiču za "crowdinvesting”, odgovorno investiranje i odgovorno ulaganje novca u više razičitih kompanija i projekata, siguran je put za poslovanje i umanjenje potencijalnog rizika.

-Naša preporuka je uvek da se investicije diverzifikuju i na našoj platform, ali i van. Dakle, ako imate 10.000 evra na raspolaganju, od čega nešto oročite u banci, nešto uložite na berzu, a kada dođete na našu platformu, za koju ste, primera radi namenili 1.000 evra , onda to možete da raspodelite teoretski u deset projekata, a samim tim rizik se smanjuje, objašnjava Pejović.

 U pitanju je zajednički projekat kompanija BDO Srbija i CONDO iz Austrije, uz podršku USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj i Austrijske razvojne agencije, a vlasnici platforme su nosioci revizorsko-konsultantske kuće koja je uspešno radila u Beogradu, još od 1992. godine.

Internet platforma je podržana od svojih partnera iz Austrije, a prema rečima Pejovića, ona će omogućiti bolji I brži pristup kompanijama, malim preduzećima svuda u Srbiji, gde je uzeo u obzir i manje opštine zlatiborskog okruga.

-Kada se neki biznis pojavi iz nekog regiona, ljudi hoće da ga podrže zato što je to lokalna priča koju oni znaju. Možda ja u Beogradu nisam čuo za neku firmu iz Nove Varoši, ali novovarošani, prijepoljci i ostali sigurno jesu i oni hoće da podrže, tako da taj neki lokal patriotizam i poznavanje biznisa itekako mogu da budu od koristi i mi mislimo  da će ovakav vid finansijskih usluga  dosta doprineti regionalnom razvoju u Srbiji, jer je do sada sve bilo koncentrisano u Beogradu, zaključio je on.

 

T.T.

Foto:blic.rs, ekspres.net, 24sedam.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

ES Komerc
Dijagnostički centar Dr Lune
Zlatarski biseri
Pankomerc