loader
Beotel net

Novovaroška Srednja škola dobija "smart" solarnu klupu na poklon

 
 
Zbog ekološki čistog podneblja Zlatara, novine u industriji koje manje crpe, troše i proizvode energiju najavljene su za budući period.
 
Sa druge strane, upravo zbog toga što "na mladima svet ostaje" i što deca kod kuće i u školi uče o očuvanju sredine, novinama na polju solarne tehnike, direktor "LED" firme iz Bajine Bašte, došao je na ideju da Srednjoj školi u Novoj Varoši u okviru projekta "Solarno buđenje Srbije" pokloni solarnu "smart" klupu za punjenje mobilnih telefona, gde je naša Srednja škola dobila prioritet i prva je u zlatiborskom okrugu.
 
 
"Ova instalacija je savremenog tipa, ona se sastoji od solarnog panela i elektronike sa konektorima i baterijom, ali ono što je vrlo bitna stvar je da je ceo ovaj naš projekat zamišljen da promovišemo upotrebu obnovljivih izvora energije. Mi planiramo da instalaciju poklonimo ovoj Srednjoj školi, otprilike da u narednih desetak do petnaest dana bude u upotrebi", objašnjava direktor firme LED iz Bajine Bašte, Mihailo Jevtić. 
 
 
 
Poklonom do promocije projekta - značaja solarne energije
 
Kako saznajemo, u okviru promovisanja obnovljivih izvora energija, ova firma je solarnu klupu poklonila i Srednjoj školi u Kocelju, domovima zdravlja u Lajkovcu, Krupnju, Malom Zvorniku i Ljuboviji, a zbog predviđanja ekspanzije solara, solarnih ploča u narednom periodu, smatra se da će u periodu 2021. godine ovaj "trend" i oživeti u pravom značenju. 
 
 
 
 
2021. godina obnovljivih izvora energije
 
"Mi u sledećoj godini očekujemo veliku ekspanziju u solaru. Biće velikih projekata koji će širim narodnim masama omogućiti da na svoje krovove postave solarne panele i postanu energetski nezavisni", dodaje on. 
 
Zbog prirodnog bogatstva koje imamo, on je naglasio da je i postojanje solarne elektrane za proizvodnju električne energije poželjan poduhvat sa jedne strane, a sa druge velika je i potreba, jer Evropska Unija od Srbije očekuje da u periodu naredne godine pristupi novim rešenjima na polju obnovljivih izvora energije.
 
 
"Sam ovaj kraj je veoma osunčan, očekujem da već sledeće godine poslovni ljudi iz biznisa sa planine Zlatar i ove regije, uđu u razmišljanje koliko se isplati napraviti solarnu elektranu za proizvodnju električne energije. Sam podatak da Srbija u sledećoj godini mora proizvesti 27% električne energije obnovljivih izvora je jasan pokazatelj da će ulaganje u proizvodnju solarne energije i prodavanje krajnjim potrošačima biti jako isplativ posao", zaključuje on. 
 
 
Solarna klupa na usluzi deci kroz 15 dana
 
U kojoj meri će ovakvi izvori energije zaživeti, ostaje nam da vidimo, a direktorka škole uputila je i veliku zahvalnost firmi. 
 
 
-U ime škole i u svoje lično ime, zahvaljujem se firmi LED iz Bajine Bašte, odnosno direktoru firme, gospodinu Muhailu Jevtiću, koji su u okviru svog projekta "Solarno buđenje Srbije" poklonili našoj školi solarnu klupu. Cilj ovog projekta jeste promocija upotrebe obnovljivih izvora energije. Mi ćemo solarnu klupu postaviti u dvorištu naše škole, a na radost svim učenicima koji će moći da je koriste, rekla je v.d. direktorka Srednje škole, Branka Rakonjac. 
 
Solarna klupa biće dopremljena ovoj školi u narednih petnaest dana, a njeno mesto je predviđeno u osunčanom kutku dvorišta, kako bi na radost dece, mogla i da ispuni svoju svrhu. 
 
 
 
T.T.

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Zlatarski biseri
Dijagnostički centar Dr Lune
ES Komerc
Pankomerc