loader
Tehnikum Taurunum

Radulović o vežbi "Sadejstvo 2020": Domaća borbena industrija srpski "oklop" za svet

 
Na privremenom poligonu "Pešter" u subotu 10. oktobra održana je združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije pod nazivom "Sadejstvo 2020".
 
Na vežbi je učestvovalo oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila, borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova, a da je ova vežba pokazala spremnost pripadnika oružanih snaga, odličnu pripremu, kao i modernizaciju borbenih sistema koje poseduje Vojska Srbije, potvrdio je i Vlade Radulović, vojni analitičar.
 
 
-Pokazale su nivo spremnosti, pripremljenosti, sposobnosti pripadnika oružanih snaga Republike Srbije da uspešno izvršavaju pred njih postavljene borbene zadatke. Sa druge strane, pokazale su i kako to na terenu dejstvuju ili zadatke izvršavaju i sredstva, odnosno tehnika koja je rezultat proizvodnje domaće odbrambene industrije, kao i neka sredstva koja su prošla određene procese modernizacije. Tu pre svega mislim na složene borbene sisteme. 
 
Pored starih i modernizovanih borbenih sistema, Radulović je istakao i značaj dva ključna projekta.
 
-To su modernizacija tenka M-84, to je varijanta M-84 AS1, odnosno AS2, kao i modernizacija borbenog vozila pešadije M-80. Pored toga jedan segment koji je bio posebno značajan, odnosio se na vazduhoplovnu komponentu, na dejstvo i integraciju različitog naoružanja na naše vazduhoplovne platforme, kako na helikopterske, tako i na same avione i njihovo dejstvo po ciljevima na zemlji, ističe on.
 
Kako saznajemo, prilikom dejstava na zemlji, posebno se istakao odgovor MiG-29 i integracija naoružanja na transporni helikopter ruske proizvodnje, Mi-17V-5.
 
 
"Imali smo priliku da vidimo i kako to podršku u izvršavanju zadataka vrše i neke besposadne, robotizovane platforme, kao što je slučaj sa šire poznatijoj javnosti" Malim Milošem". Ono što možemo da rezimiramo je da su vežbe protekle izuzetno uspešno i da su pokazale visok nivo pripremljenosti, ali rekao bih i opremljenosti pripadnika oružanih snaga Republike Srbije", zaključuje on. 
 
Pored bezbednosne komponente, spremnosti Vojske koja je pokazana ovim vežbama, Radulović ukazao je i na ekonomski značaj.
 
 
-Na osnovu svih pokazanih rezultata tokom vežbe, uspešno izvršenih testiranja u terenskim uslovima, vidimo da naša odbrambena industrija zaista ima šta da ponudi ne samo Vojsci Srbije, već i da naša odbrambena industrija ima šta da ponudi i Svetu. Možemo da budemo konkurentni kako sa kvalitetom sa jedne strane, tako i sa cenom koštanja proizvoda koje možemo ponuditi drugim armijama. 
 
Kako saznajemo, pored toga što se Vojska Srbije može osloniti na borbenu industriju i stručnjake koje imamo na tom polju, u budućnosti možemo zauzeti mesto dobre konkurencije na tržištu i steći dodatni izvor koji će doprineti daljem ekonomskom jačanju. 
 
 
 
T.T.
Foto: zlatarpress.rs, blic.rs
 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

ES Komerc
Zlatarski biseri
Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc