loader
Beotel net
Knjiga Ničija

Mlada Novovarošanka Bojana Tatović Bojović objavila prvu knjigu

Mlada Novovarošanka Bojana Tatović  Bojović  objavila  je svoju prvu knjigu „Ničija“. Inspiraciju je pronašla u Domu za nezbrinutu decu, u kome je tokom školovanja stažirala  i susretala se sa raznim životnim  pričama i sudbinama te dece, koje su u njoj ostavile dubok trag. A sama želja proistekla je iz toga da se iz ugla te dece predstavi borba i patnja sa kojom se oni suočavaju.

„Ranije nisam pisala ništa toliko veliko, kao što je za mene „Ničija“. Pisala sam pesme kao dete u osnovnoj školi i to bi se završavalo u nekim mojim sveskama, to je bila lično moja zbirka pesama.“ Ničiju“ sam napisala posle staža od godinu dana u Domu za nezbrinutu decu. Na ideju sam dosla tako što sam se susretala sa raznom decom i njihovim različitim i teškim životim pričama, i onda sam poželela da iz ugla deteta uđem u taj Dom. To nisam mogla nikako ovako, zato što je dosta drugačije kada u taj Dom uđeš kao neko ko tu radi, neko ko tu dolazi ili neko koga tu dovedu socijalni radnici i policajci. Nisam mogla ni da zamislim šta je u glavama  te dece, i onda sam poželela da iz tog ugla sagledam tu situaciju“, rekla je mlada spisateljica Bojana Tatović Bojović.

Knjiga  prati život devojčice Mile koja je  kao dete ostavljena u Domu za nezbrinutu decu, prepustena drugima u borbi sa sopstvenim osećanjima i pitanjima, a poruka svoj toj deci je da nije sve toliko crno i da je sve moguće samo ukoliko se dovoljno želi.

 „Glavni junak je devojčica Mila koja je ostavljena kao dete, nju majka ostavlja i ona ceo svoj život provodi u sistemu socijalne zaštite, od doma preko hraniteljstva. Kasnije se udaje i njena priča se totalno preokreće. To je ustvari i bila neka pouka moje knjige svoj toj deci, posebno koja tako odrastaju, da ništa nije toliko crno i da sve može ukoliko dovoljno i jako žele“, navodi Bojovićka.

Zavičajno odeljenje biblioteke u Novoj Varoši postalo  je bogatije za još  jedno delo koje nikoga nije ostavilo ravnodušnim, knjigu Nićija, uz koju su mnogi pustili suzu  a kako smo saznali mlada spisateljica već  piše redove nove knjige,koja će nadamo se kao I ova biti neplanirano objavljena.

„Ja sam jednu knjigu poslala u našu biblioteku u Novoj Varoši. Želela sam da i oni poseduju tu knjigu zato što sam tamo kao mala bila na dosta promocija, pevala i recitovala a i želela sam da i naši sugrađani mogu da je uzmu preko biblioteke da pročitaju, da ne moraju svi da je kupuju. Drugu knjigu sam počela da pišem, mada ne znam da li ću je objavljivati jer ni ova knjiga nije bila planirana da izađe u štampi. Ja sam to želela da napišem i čisto onako izbacim iz sebe sve to što sam ja osećala i proživljavala. Ali eto dogodilo se tako da sam je objavila i da su ljudi pozitivno reagovali“, kaže Bojovićka.

Bojana Tatović Bojović (18.07.1993) rođena je u Užicu a odrasla u Novoj Varoši. Trenutno živi i radi u Novom Sadu. Završila je Fakultet političkih nauka, smer socijalna politika i socijalni rad. Za sebe kaže da je uporna i istrajna, a ono što njenom životu daje smisao je zdravlje njene porodice. Smatra da se rodjenjem deteta rađa i majka i najveću zahvalnost upućuje ćerki Katji, zbog koje se rodila neka nova, emotivnija ona.

 

 

S.P.

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 84 85 481

    Prodajem placeve na Zlataru na samo 10 minuta od centra grada. Lokacija odlicna, blizu ski staze. Obezbeđeni prilaz, struja, voda i telefon. Tel: 063 84 85 481

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Zlatarski biseri
ES Komerc
Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc