loader
Beotel net

ISPLATIV BIZNIS: Jadžić proizvodi malinu i borovnicu na 10 hektara!

Uspešni proizvođač malina u Zlatarskom kraju Jelenko Jadžić je neko ko je iz ljubavi prema malinama započeo njenu proizvodnju i uzgoj za kućne potrebe pre tačno petnaest godina.
 
Do danas ovaj domaćin uzgaja malinu sorte Vilamet koja važi za najkvaliletniju na tržištu i to na površini od skoro 3 hektara.
 
"Kao hobi počeli smo sa nekih 40 ari, sad smo dostigli do 3 hektara. Zadovoljni smo vremenskim uslovima, s početka nas je malo kiša remetila, ali sada je branje u toku, a radnika imamo od 35 do 40", rekao je Jadžić. 
 
 
Ovaj proizvođač je istakao da je vreme itekako bitno na dobar prinos, a mi smo se lično uverili da je malina dobro sazrela, ukusna i kvalitetna. Njegov proizvod se zbog toga i plasira na tržište Evropske Unije, a otkupna cena u Srbiji je za zada 220 din po kilogramu. Zbog usluga i dobre saradnje, Jadžić malinu već pet godina predaje hladnjači iz Arilja koja na licu mesta vrši otkup ovog crvenog zlato.
 
 
"Otkupna cena je ove godine zadovoljavajuća, a malinu predajemo jednoj hladnjači. Oni dolaze svako veče kod nas i uzimaju malinu, što nam dodatno olakšava posao", objašnjava on. 
 
Da bi se sva malina obrala sa 130 redova kojima se doslovno ne vidi kraj, u ovoj sezoni pronašli smo 38 radnika koji su ovaj posao obavljali poštujući mere prevencije i noseći maske, a kako nam je ovaj poljoprivrednik rekao, cena satnice se kreće između 280 i 300 dinara.
 
 
 
"Zavisi kako ko, nisu svi isto plaćeni", šaljivo je dodao on. 
 
Pored maline zbog dobre cene i velike potražnje, Jadžić je započeo uzgajanje borovnica na nekih 40 ari, ali planira njen uzgoj da proširi i na dodatnih 7 hektara.
 
"Imamo ovde zasad od 40 ari, a u selu pored Varoši Radoinja kupili smo jedno 7 hektara za podizanje zasada borovnice. Zasade borovnica planiramo da proširujemo, dok za malinu ne verujem", ističe on. 
 
 
 
Jadžić je uveo kompenzujući sistem navodnjavanja "kap po kap", a iz Izraela je nabavio najkvalitetnije cevi za navodnjavanje ovih biljnih kultura, što je uz ljubav koju ima, rezultiralo dobrim rodom i uspešnim biznisom i za naredne godine. 
 
 
 
т.т.

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune