loader
Beotel net

Nakon više od dva veka jeleni na Zlataru

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede odlučilo je da započne projekat nastanjivanja jelena na tri lokaliteta u Srbiji, gde je pored Tare i Studenice počasno mesto zauzela i planina Zlatar, odnosno mesto Seništa, gde smo od 2019. do sada dobili 6 mužijaka i 5 košuta, međutim naseljavanje dodatnog broja jedinki ukočio je period korona virusa. 

 “Reč je o projektu naseljavanja jelenske divljači na teritoriji lovišta Zlatar. Ministarstvo preko uprave za šume sprovodi projekat nacionalnog značaja, gde ima ideju da ponovo naseli jelene na ove prostore, oni su pre 200-300 godina već obitavali na ovim područjima”, kaže Slobodan Ljubojević ispred udruženja "Kozomor" u Novoj Varoši.

Kako smo saznali, odlukom Ministarstva pojedine jedinke na sebi poseduju odašiljače kako bi se pratilo njihovo dalje kretanje, kao i potencijalno mešanje sa populacijom koja se nalaze na Tari, a Ljubojević apeluje na ljude da ne čine krivolov, javljaju predstavnicima ovog udruženja ukoliko primete jelene i ne uznemiravaju ove jedinke lovačkim psima, jer ih to može naterati da napuste lokalitet u kojem su smeštene.

“Svi jeleni su pod stalnim praćenjem,  preporuka za ljude je da se ne plaše  to je divlja životinja, da javljaju upravi lovačkog udruženja gde se nalaze, mada imamo praćenje preko odašiljača, a apel lovcima je da ne puštaju lovačke pse u tom području jer mogu da uznemiravaju jelene I da ih proteraju na neka druga područja. Naš je cilj da oni tu imaju mir, da se polako adaptiraju i u prirodi polako nastanjuju, da zauzimaju teritoriju koja njima odgovara”, navodi Ljubojević.

Inače, lovište "Zlatar" koje se nalazi pod upravom ovog udruženja obuhvata 55.900 hektara opštine Nova Varoš, gde se prema rečima lovaca nalazi najviše srneće divljači, od kojih ima oko 800 srna i srndaća, a imajući u vidu da je Zlatarski predeo bogat čistom vodom, rastinjem i svim drugim prirodnim bogatstvima koja su jelenima potrebni, zaključili smo da je ovo divan početak naseljavanja naših novih "komšija" nakon više od dva veka. 

 

 

S.P.

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

ES Komerc
Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune
Zlatarski biseri