loader
Tehnikum Taurunum

Umesto mora, domaći turisti odabrali Zlatar i Uvačke meandre!

 
Obilazak kanjona Uvca prava je atrakcija za sve turiste koji posete Zlatar, a vožnje se obavljaju brodovima i katamaranima koji polaze sa brane na Rastokama.
 
I pored zatvorenih granica usled korona virusa, to uopšte nije sprečilo domaće turiste da dođu i posete stanište gospodara neba - beloglavog supa koji je simbol naše zemlje, a kako smo saznali od prevoznika čamca, rezervacije uglavnom zavise od vremena, jer turisti biraju sunčane i lepe dane, kako bi imali potpuni doživljaj i prijatnu vožnju.
 
 
"Mnogo više zavisi od vremena nego od korone. Čim najave loše vreme, odmah uslede otkazivanja i turista je manje", podseća prevoznik, Vukosav Dumbelović.
 
Imajući u vidu štrajk od strane prevoznika u prethodnom periodu, sada je postignut najbolji dogovor, a vožnje se sprovode svakim danom od 10 do 15h, osim ponedeljkom, a ovaj prevoznik je zadovoljan radom i saradnjom sa predstavnicima ovog prirodnog rezervata.
 
 
"Na svakih sat vremena imamo polaske. Ja konkretno krećem u 13h, idemo do meandara, penjemo se na Veliki vrh. Ove godine je Ledena pećina izostavljena iz programa zbog slepih miševa, prirodnjaci nisu dozvolili da ulazimo u pećinu, zaključana je", objašnjava on. 
 
Zbog prevencije i straha od širenja virusa, ove godine je zbog prisustva slepih miševa iz turističke ponude izostavljena Ledena pećina, a turisti će morati da sačekaju novu priliku da je posete.
 
 
"Prethodnih godina imali smo strane turiste, sigurno polovinu. Ove godine samo domaće turiste", napominje on i dodaje da turisti dođu i posete naše prirodne lepote koje su dostupne uz garanciju da će imati i šta da vide. 
 
 
 
U poređenju sa proteklom godinom kada je bio prisutan veliki broj stranih gostiju, zbog situacije sa koronom sada nismo zatekli ni jednog stranca, međutim prilazni put ka brani je bio preplavljen autima gostiju koji su doputovali iz različitih krajeva naše zemlje i saznali da jako uživaju u svom odmoru.
 
 
 
 
 
"Zbog trenutne situacije sa koronom otpalo nam je more, opredelili smo se za planinu i nismo se pokajali. Stvarno je prelepo i ima šta da se vidi, a priroda nam se najviše sviđa. Novi Sad je ravnica, toga tamo nemamo, tako da smo oduševljeni", izjavila je gošća iz Novog Sada. 
 
 
Vožnje koje se sprovode čamcima i katamaranima nude turistima kompletan pregled čuvenih meandara Uvca i dolazak do vidikovaca, a cena vožnje za odrasle ostala je nepromenjena i iznosi 1650 din po osobi, dok je cena vožnje za decu nešto jeftinija i iznosi 1000din.
 
 
 
 
Kompletan obilazak traje u proseku od 4 do 5 sati, što je dovoljno da turisti dožive lepotu meandara i sami zaključe zašto je ovakvo mesto stanište beloglavog supa. 
 
 
 
Tijana T.

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc
ES Komerc
Zlatarski biseri