loader
Tehnikum Taurunum

Sprovedena Zoom COVID-19 saradnja Izraela i Srbije

Efikasnost i spremnost izraelskog zdravstvenog sistema da na najbolji način pomogne i zaštiti građane, potvrđena je tokom borbe protiv Covid 19 zarazne bolesti.

 Zdravstveni tehnološki ekosistem u Izraelu čini povezan sistem institucija, gde se pored zdravstvenih ustanova i Vlade, nalaze i univerziteti, multinacionalne kompanije i investitori, a prema poslednjim informacijama koje smo saznali, izraelski zdravstveni sistem sa svim svojim predstavnicima i članovima uveliko radi na stvaranju vakcine protiv ove zarazne bolesti, gde svoje napore ulažu svi eminentni naučnici, epidemiolozi, doktori i profesori.

 Da bi takav sistem uistinu bio ovako jak i održiv, neophodno i sagledavanje situacija u zdravstvenom, ekonomskom, socijalnom aspektu u drugim zemljama.

U organizaciji Agencije Mašav (Mashav), izraelskog Ministartsva spoljnih poslova u četvrtak 16. jula upriličena je Zoom konferencija na temu "Pandemija COVID-19 u Izraelu - lekcije za druge zemlje". Predavanje u okviru konferencije održao je predsedavajući Asocijacije lekara javnog zdravstva Izraela, prof. Hagaj Levin (Hagai Levine), docent na epidemiologiji pri "the Braun School od Public Health and Community Medicine" Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. 

 Prof. Levin je ispred renomiranog Maunt Sinaja (Mount Sinai) u Njujorku, nosilac više dužnosti u izraelskim odbrambenim snagama (IDF) i Ministarstvu zdravlja i kao autor preko 70 objavljenih naučnih radova, kroz predavanje ove konferencije detaljno sagledao i objasnio zdravstvene, socijalne i ekonomske posledice i uticaje preduzetih mera, ali i bitnost razmene informacija, planiranja, donošenja pametnih političkih i lokalnih odluka kroz globalno razmišljanje, a lokalno delovanje(“Think global,act local”).

Imajući u vidu nagle promene i restriktivne mere koje su uvedene za kratko vreme, akcenat u svom izlaganju tokom predavanja, odnosio se na uvođenje potencijalno “fleksibilnijih” mera u cilju prevencije i zaustavljanja širenja zarazne bolesti, ali osvrćući se na socijalni život dece, koji je znatno izmenjen od pojave pandemije virusa, pa je predavanje obuhvatalo sve segmente, posledice,  gde zemlje uzimajući Izrael kao uzor mogu lakše podneti i savladati posledice kroz koje prolaze.

Ono u čemu postoji sličnost između Srbije i Izraela je drastičan porast novobolelih ljudi od pojave drugog talasa virusa u obe zemlje, ali za razliku od Srbije gde statistički podaci pokazuju veću stopu smrtnosti, u Izraelu je taj broj ostao u zavidno malom procentu kao što je to bio slučaj i na početku epidemije.

 

 Na konferenciji prisustvovao počasni konzul Srbije u Izraelu i stručnjaci iz medicinske oblasti u Srbiji

Predavanju su prisustvovali specijalisti uvezanih medicinskih disciplina, epidemiolozi, javni predstavnici koji su upoznati sa aktuelnom problematikom iz cele Evrope i Azije.

Ispred Biršebe u Izraelu, na ovoj konferenciji bio je prisutan počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić, dok su iz Srbije bili prisutni eksperti iz Kliničkih centara Srbije, Beograda, Vojvodine i Niša, kao i predstavnik sredstava javnog informisanja iz Nove Varoši.

Ispred Ministarstva zdravlja, bila je prisutna dr. Danijela Urošević, Sektor za međunarodnu saradnju i koordinaciju projekata, doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KC Srbije, načelnik Odjeljenja za kliničku farmakoterapiju, doc. dr Ivana Milošević, infektolog, gastroenterohepatolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KC Srbije, doc. dr Gordana Jovanović,  Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Vojvodine, doc. dr Radmila Popović sa KC Vojvodine, dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju KC Niš, a ispred sredstava javnog informisanja, bila je prisutna novinarka, reporterka i voditeljka naše medijske kuće Rtv “Zlatar” Tijana Toljić.

Predstavljena platforma i dijalog imali su za cilj sagledavanje i ukazivanje na jačanje javnog zdravstva sa ciljem stvaranja bolje zaštite zdravlja ljudi, veće spremnosti suprotstavljanju pandemiji u budućem periodu, kvalitetnijem pružanju medicinskih usluga, dinamičnijem ažuriranju lokalnih podataka od strane donosioca odluka i epidemiologa, sveobuhvatno efikasnije sprovođenje aktivnosti u borbi protiv virusa Covid 19.

 

Zlatarpress

Foto: telaviv.mfa.gov.rs, eurekalert.org, zlatarpress.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

ES Komerc
Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune
Zlatarski biseri