loader
Beotel net

Dr. Branko Popović o epidemiološkom stanju u Novoj Varoši

Kako saznajemo. i ako je u prethodnom periodu zabeležen veći broj obolelih građana Korona virusom u Novoj Varoši, Dom zdravlja  uz dobru organizaciju pruža svu neophodnu pomoć obolelim licima od ovog virusa. Prema rečima direktora Doma zdravlja Nova Varoš Branka Popovića, Dom zdravlja je uputio preporuke o uvođenju vanrednog stanja štabu za vanredne situacije, koje je štab usvojio.

Situacija sa pojavom drugog talasa je zahtevala i otvaranje druge kovid ambulante, a kako saznajemo u novom talasu sa tipičnim simptomima se uglavnom javljaju pripadnici populacije srednje dobi, među kojima ima puno mladih.

“Poslednje dve nedelje je povećan broj pacijenata koji se javljaju sa respiratornim tegobama, sa povišenom temperaturom. U proseku je to dnevno između 60 i 80 naših sugrađana. Iz tog razloga, mi smo pre pet dana otvorili i drugu kovid ambulantu, kako naši građani ne bi čekali duže da bi došli da pregled kod lekara”, rekao je Popović.

Smeštajni kapaciteti na odeljenju nisu popunjeni i za sada Dom zdravlja raspolaže svom medicinskom opremom za lečenje pacijenata. Od 32 ležaja na odeljenju kovid bolnice  trenutno se nalazi 18 pacijenata, a dom zdravlja raspolaže sa tri potpuno opremljena sanitetska kombi vozila, jednim sanitetskim džipom, drugim terenskim autima koji prema rečima direktora, zadovoljavaju potrebe ove ustanove za dalji transport pacijenata.

“Prethodnih dana je taj broj bio daleko veći i do 30, međutim veći broj pacijenata gde smo dobili da su brisevi negativni, mi smo ih uputili na kućno lečenje sa lakšom kliničkom slikom. Pacijente sa srednje teškom kliničkom slikom zadržavamo ovde kod nas, a bris pozitivne na Kovid19 šaljemo u Opštu bolnicu Užice na infektivno odeljenje ili u Beograd, u za to predviđene bolnice”, objašnjava on.

Zahvaljujući dobroj reakciji države, pre svega Vlade, Ministarstva zdravlja i zdravstvenog centra Užica, Dom zdravlja kao i istureno odeljenje opšte bolnice Užice kod nas, svakodnevno snadbevaju svim neophodnim sredstvma, pa zaposleni i meštani ne moraju da brinu, jer postoje dovoljne količine lekova, medicinskih sredstava, dezinfekcionih sredstava, kao i lične zaštitne opreme.

“I ako je nepovoljna epidemiološka situacija, ona jeste pod kontrolom zato što su svi pacijenti zbrinuti na vreme, transportuju se ukoliko je neophodno, tako da postižemo sve”,dodaje on.

Pozivom do terapije, službe rade nesmetano

Uvođenje kovid ambulante nije izmenilo ili poremetilo rad drugih službi, pa su one nastavile nesmetano da vrše svoje usluge, a građanima je omogućeno da pozivom dobiju svog izabranog lekara koji će im odrediti dalju terapiju.

“Sve službe rade neometano, kao i pre pojave ove epidemije. Naravno da je najveći akcenat bačen na rad dve kovid ambulante i tu se najveći broj naših sugrađana javlja. Građani mogu i pozivom na telefon 62-674 dobiti svog izabranog lekara i propisati terapiju elektronski, dakle izabrani lekari će to odraditi, a pacijenti odu u apoteku i podignu lekove”, rekao je Popović.

 

Simptomi i uzimanje brisa

Doktor napiminje i koji su to klasični simptomi ovog virusa, a odnose se na visoku temperaturu koja traje nekoliko dana, respiratorne tregobe koje se odnose na kašalj, kijavicu, kratak dah, bolove u grudima, naglasivši da su to znaci koji zahtevaju pregled u kovid ambulanti, gde će se sprovesti laboratorijski, rendgenski nalazi, uraditi serološka antitela.

Ukoliko postoji potreba, dalja procedura se odnosi na uzimanje brisa iz ždrela i nosne sluzokože, kako bi se utvrdilo prisustvo virusa.

Od velikog značaja poštovanje preventivnih mera

On je posebno istakao da ljudi strogo vode računa o fizičkoj, socijalnoj distanci, nose maske i poštuju sre preventivne mere i apeluje na naše sugrađane da se već kod prvih simptoma jave na pregled u kovid ambulantu i ističe da je i pored broja obolelih, epidemiološka slika u našem gradu stabilna.

Da podsetimo, od početka epidemije u zlatiborskom okrugu do poslednjeg izveštaja, obolelo je ukupno 762 ljudi, od čega je 344 u Užicu, 80 u Sjenici, 67 u Požegi, 58 u Čajetini, 56 u Novoj Varoši, 41 u Bajnoj Bašti, 41 u Priboju, 35 u Arilju, 34 u Prijepolju i 8 u Kosjeriću.

 U Domu zdravlja Nova Varoš do sada su zaražena 4 zdravstvena radnika, od kojih su dva pacijenta bila sa lakšom kliničkom slikom, a preostala dva su prebačena za Beograd i njihovo stanje je sada stabilno.

 

Zlatarpress

 

 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

ES Komerc
Zlatarski biseri
Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune