loader
Tehnikum Taurunum

Šarčević: "Studenti u domovima tokom leta"

Nakon najave predsednika Republike da postoji mogućnost da dođe do zatvaranja studentskih domova u Beogradu zbog velikog širenja virusa Covid 19, gde se u Beogradu trenutno nalazi preko 80% zaraženih, studenti su nakon saznanja o mogućem zatvaranju odlučili da izađu na ulice i u velikom broju pokažu svoje nezadovoljstvo i usprotive se donošenju te mere.

Međutim, par sati kasnije doneta je odluka da oni ostanu u svojim domovima, a kako saznajemo nakon razgovora između ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića sa predstavnicima studenata iz studentskih domova u Beogradu, postignut je i dogovor.

„Dogovorili smo se da studentski domovi neće prekidati sa radom i da studenti  ostanu u studentskim domovima tokom leta. Studenti  kada završe obaveze mogu samovoljno da idu kući, a  oni koji imaju obaveze da ostanu“,  rekao je ministar.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva prosvete, studenti su u razgovoru sa ministrom izneli četiri zahteva, a jedan se odnosio na dodatni ispitni rok za sve studente u avgustu, kao i da se omogući posebno dodatni rok za studente koji su propustili ispite, jer su bili zaraženi virusom korona.

Prema rečima ministra, Ministarstvo je uputilo preporuku Konferenciji univerziteta Srbije (KONUS) da se omogući još jedan dodati ispitni rok u avgustu.

Ministar  Šarčević je potvrdio i da će menze i restorani u studentskim domovima raditi do 20. jula, a da će se od  20. do 28. jula omogućiti rad dežurnih studentskih restorana, što je bio jedan od četiri zahteva studenata.

Jedan od zahteva studenta je i da se studentima omogući da u avgustu plaćaju benecifiranu cenu stanarine, umesto ekonomske, koju inače plaćaju u tom mesecu.

Ministar  Šarčević je naveo da prema trenutnoj proceni ni to neće biti problem, ali da je to “tehničko pitanje“ i da je ostavljen rok od dva dana kako bi nadležne službe napravile finansijsku procenu.

Ministar je ponovio da  u studentskim domovima nije buknula zaraza, kao što je to predstavljeno, da je problem nastao zbog nesporazuma oko broja zaraženih studenata u domovima i van domova, ali da je Ministarstvo obavestilo vrh države i druge nadležene institucije da je situacija pod kontrolom i da studenti mogu imaju da uspešno završe junsko-julski rok.

Na pitanje novinara kako će obezbeđeni epidemiološki uslovi za ostanak studenata u domovima, ministar je rekao  da je Ministarstvo obavestilo Krizni štab da su kapaciteti učeničkog doma „Stevan Čolović“’ za izolaciju studenata pozitivnih na korona virus nedovoljni i da je Učenički dom „Jelica Milovanović“,  koji je u neposrednoj blizini Studentske poliklinike, spreman da primi Kovid pozitivne studente, navedeno je na sajtu Ministarstva.

 

Zlatarpess

Foto: blic.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Zlatarski biseri
ES Komerc
Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune