loader
Beotel net
nsz

NSZ Prijepolje:Veliko interesovanje za javne pozive

Uvažavajući potrebu da se gradjanima Republike Srbije omogući ostvarivanje zakonom propisanih prava, za vreme vanrednog stanja, uvedenog Odlukom o uvođenju vanrednog stanja koja je doneta i stupila na snagu 16.marta 2020. godine, Nacionalna služba za zapošljavanje-Filijala Prijepolje je organizovala rad u Filijali i po ispostavama tako da svi građani mogu elektronskim putem, na mejl adresu filijale da dostave zahteve za ostvarenje svog prava i dobiju određene informacija i to za:

 -prvo prijavljivanje stranke na evidenciju nezaposlenih

-podnošonje zahteva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu

-dostavljanje,žalbi,drugih pravnih sredstava i dokaza od uticaja na nastavljanje isplat;obustavu isplate ili prestanak prava na novčanu naknadu;

-podnošenje zahteva/prijava za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja

-podnošonje zahteva za izdavanje/produženje radnih dozvola

-podnošenje zahteva za izdavanje uverenja iz evidencije o nezaposlenima;

-informacije o zakazanim javljanjima na evidenciju tražilaca zaposlenja

 Nacionalna služba za zapošljavanje, i u uslovima vanrednog stanja, omogućila je podnošenje zahteva za finansiranje svih programa zapošljavanja po raspisanim javnim pozivima.

Iako se prijave podnose elektronskim putem i u uslovima otežanog poslovanja veliko je interesovanje, kako poslodavaca tako i nezaposlenih lica.

Najveće interesovanje poslodavaca zabeleženo je za programe stručne prakse,novog zapošljavanja i programa

samozapošljavanja za nezaposlena lica.

 Odluke se donose kontinuirano, a pored predviđenih uslova, prilikom odlučivanja ,posebno se vrednuje da li su poslodaci   od početka vanrednog stanja otpuštali zaposlene.

Do sada su na nivou Filijale donete odluke o finansiranju programa:stručna praksa, pripravnici,sticanje praktičnih znanja i novo zapošljavanje.

 Ugovori o angažovanju lica  zaključivaće se u skladu sa  mogućnostima u svakom konkretnom slučaju.

 Zbog trenutne situacije u Republici Srbiji i proglašenja vanrednog stanja rok za prijem prijava po javnom konkursu za organizovanje i sprovođenje javnih radova se produžava zaključno sa 30.04.2020. godine.

U okviru podrške izradi i realizaciji lokalnih akcionih planova zapošljavanja u 2020. godini odobrava se učešće u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja iz sredstava opredeljenih za realizaciju NAPZ(Nacionalni akcioni plan zapošljavanja) i to:

-Programi stručne prakse

-Program pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem

-Program sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlene

-Obuke na zahtev poslodavaca-u obuku se uključuju nezaposlena lica ukoliko ukoliko na evidenciji nezaposlenih NSZ nema lica sa potrebnim znanjima i veštinama odnosno postojeća znanja i veštine ne odgovaraju potrebama konkretnog radnog mesta

-Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih lica

-Subvencija za samozapošljavanje

-Program javnih radova

Osim što se zbog trenutne situacije rok za prijem prijava po javnom konkursu za organizovanje i sprovođenje javnih radova  produžava zaključno sa 30.04.2020. godine.,nije bilo promena u dostavljanju neophodne konkursne dokumentacije od strane zainteresovanih poslodavaca ,a koja je u javnim pozivima naznačena kao obavezna,kažu u Filijali NSZ u Prijepolju.

 

 

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune