loader
Beotel net

Zbog pandemije odloženo osvećenje svetom vodicom

Sledujući preporukama Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, prema primeru drugih eparhija i poštujući preporuke i mere Vlade Republike Srbije i drugih državnih organa povodom širenja pandemije nove zarazne bolesti poznatije kao virus korona, Eparhija mileševska preduzela je određene mere kako bismo se suprostavili širenju ovog virusa.

U pastirskoj brizi za narod Božiji, Eparhija mileševska sa puno odgovornosti prati razvoj situacije i daje svoj doprinos u borbi protiv opakog virusa.

"Pozivamo sveštenike da u razgovoru sa vernicima naglašavaju značaj molitve i razboritosti u ovakvim okolnostima i važnost neširenja panike i da se u svome smirenju obraćaju Gospodu i Spasitelju našem Isusu Hristu, Lekaru duša i tela naših za utehu, snagu i zdravlje. Ugledajući se na odluku Eparhije žičke, odlučeno je da se čin osvećenja vaskršnje vodice po našim domovima, odloži do daljnjeg, dok ne prođe opasnost i rizik po zdravlje naroda. Ovaj čin bi se mogao obaviti i u vreme Petrovskog posta. Ostala bogosluženja služićemo po ustaljenom rasporedu, posebno Svetu Liturgiju u kojoj se pričešćujemo životvornim Telom i Krvlju Hristovom, najsavršenijim lekom besmrtnosti. Pridružujemo se odluci Mitropolije Crnogorsko-primorske o češćoj upotrebi crkvenih zvona u vreme epidemija i nalažemo starešinama gradskih hramova i nastojateljima manastira da u svim hramovima u periodu od 8 do 18 časova, u vremenskom intervalu od 2 časa, zvone zvona (u trajanju od 5 minuta) do okončanja epidemije. U manjim naseljima i selima zvoniti najmanje tri puta na dan. Podsećamo da je crkveno zvono glas cele Crkve Hristove i kao takvo deluje ohrabrujuće na duše vernika. Blagotvornost ove prakse potvrđuju i naučna istraživanja koja je u svoje vreme sproveo ruski naučnik i ekolog Fotije Jakovljevič Šipunov: Crkvena muzika, a naročito zvonjava crkvenih zvona, blagotvorno deluje na ljudsko zdravlje. U ruskim laboratorijama, pomoću ogleda, utvrđeno je da oscilacija ultrazvučnog dijapazona crkvenih zvona odbija bacile kuge, zatim viruse i druga infektivna oboljenja koja se prenose vazduhom. Nalažemo da se na kraju svakog bogosluženja, pre samog otpusta, naglas čita molitva protiv epidemije koju je sastavio Njegovo Blaženstvo Patrijarh rumunski g. Danilo. Molimo se pod neumornim krilima Belog Anđela Svetom Savi, Svetom Kralju Vladislavu, Svetim Novomučenicima mileševskim, i svima svetima da produže svoje zastupništvo za nas pred prestolom Hrista Boga našega, koji nemoći i bolesti naše na telu svom ponese, i čijom se ranom mi iscelismo, da isceli obolele i sve nas zaštiti na slavu Božiju i radost Crkve i bližnjih. Pozivamo sve verne da umnožimo svoje molitve Ocu Nebeskom koji ne prestaje da promišlja o svima nama, da nas ojača u veri i ljubavi i obogati svojom mudrošću, kako bismo i sami bolje brinuli jedni o drugima, očekujući sa punim poverenjem milost i ljubav Njegovu. ", navedeno je na sajtu Eparhije mileševske.

 

 

Zlatarpress

Foto: milesevskaeparhija.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

  • 060 685 24 24

    Izdajem nenamešten stan ul. Majora Ilića Branoševac. telefon:060 685 24 24

Dijagnostički centar Dr Lune
ES Komerc
Zlatarski biseri
Pankomerc