loader
Beotel net

"Pršutijada" otvorila svoja vrata, proglašena imena pobednika!

Nakon kratkog predaha od novogodišnjih i božićnih praznika, 14. februara počeo je 20. Sajam suvomesnatih proizvoda, čuvena „Pršutijada“ u porti crkve Svetog proroka Ilije u zlatiborsklom selu Mačkatu. 

Ovo selo je vekovima u nazad čuvalo i negovalo tradiciju proizvodnje, obrade, dimljenja mesa od kojih su najpoznatiji proizvodi: domaća kobasica, slanina, ovčja stelja, svinjska i goveđa pršuta, koje su posetioci mogli prvog dana da degustiraju po sniženim cenama.

Kao i prethodnih godina, ovu turističku, privrednu i etnografsku manifestaciju poseti oko 10.000 ljudi, pa Mačkat tokom tri dana predstavlja centar tradicionalne srpske gastronomije.

Manifestacija je simbolično započela programom koju su priredili trubački orkestar i mladi koji zaigravši kolo, nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Svojim govorom, predsednik opštine Čajetina je svečano obeležio Sajam suvomesnatih proizvoda i naglasio njegov značaj.

“Određeni proizvođači izlaze van naših granica, ali mora biti mnogo bolje, da udruženi I organizovani krenemo i da olakšamo našim proizvođačima sam proces proizvodnje i da promovišemo opštinu Čajetina. Ništa bolje nema, nego da se vratimo kulturi i tradiciji”, rekao je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Oko tridesetak lokalnih meštana se vekovima bavi ovom vrstom proizvodnje, a kontrolu kvaliteta njihovih proizvoda sproveo je “Jugoinspekt” i na osnovu mišljenja komisije proglašena su imena pobednika:

 

Za kategoriju domaće goveđe pršute:

 1. Mitar Marić
 2. Ilija Stojanović
 3. Milija Brković

 

Za kategoriju domaće svinjske pršute:

 1. Radomir Šopalović
 1. Aleksandar Radojičić
 2. Branko Šopalović

 

 

Za kategoriju domaće kobasice:

 1. Ružica Stojanović
 2. Aleksandar Čeliković
 3. Vladimir Andžić

 

Za kategoriju domaće slanine:

 1. Dragoljub Šopalović
 2. Radomir Šopalović
 3. Branko Šopalović

 

Za kategoriju ovčje stelje:

 1. Dušan Stojanović
 2. Dragan Stojanović
 3. Vladimir Andžić

 

Organizatori manifestacije su „Zlatiborski eko-agrar“, Udruženje poljoprivrednih proizvođača suvomesnatih proizvoda zlatiborskog kraja, TO Zlatibor, Sportski centar Čajetina, a pokrovitelj je Opština Čajetina.

 

Zlatarpress

 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

 • 069-21-70-444

  Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

 • 060 685 24 24

  Izdajem nenamešten stan ul. Majora Ilića Branoševac. telefon:060 685 24 24

ES Komerc
Zlatarski biseri
Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune