loader
Tehnikum Taurunum

Počela obuka za orezivače voća u Novoj Varoši

Lokalna samouprava u Novoj Varoši prepoznala je postojanje deficitarnih kadrova i odlučila da svoje podsticaje usmeri ka tom polju.

Početkom ove godine, raspisan je konkurs za orezivače voća, a u sredu 12. februara potpisan je ugovor o sprovođenju obuke za orezivače voća između udruženja proizvođača jagodičastog voća "Zlatni breg" i Poljoprivredne savetodavne stručne službe "Užice" u SO Nova Varoš.

Nakon potpisivanja ugovora predstavnici PSSS "Užice" polaznike obuke su upoznali sa teoretskim principima orezivanja voća. Petodnevna obuka obuhvata teoretski deo sa interaktivnim radom, praktičan rad u kabinenskim uslovima i praktični rad na terenu.

 “Ideja da se organizuje ovakvo predavanje proistekla je iz činjenice da u opštini Nova Varoš postoji dosta poluintenzivnih zasada, voćnih vrsta koje nisu rezane u zadnjih nekoliko godina, tako da smo sa opštinskom upravom u Novoj Varoši organizovali ovu obuku”, rekao je Nebojša Brzaković iz PSSS “Užice”.

 Kako ističe predsednik udruženja proizvođača jagodičastog voća, udruženje je zadovoljno odzivom kandidata i nada se da će broj od 32 kandidata u narednom periodu biti i veći.

Većina kandidata prijavljenih na ovu obuku, na svojim imanjima poseduje zasade voća, najviše šljive i jabuke, koje su godinama sami obrezivali, ali ova stručna praksu doneće im veća znanja i bolje veštine u poslu koji je u fazi razvoja u novovaroškoj opštini.

 “Voćarima predavanje znači dosta, pošto je kod nas u povoju razvoj voćarstva, međutim drvenasto voće ljudi su rezali kako je ko znao I umeo, retko ko je imao novca da plati pravog orezivača da se to uradi kako treba. Sa opštinom Nova Varoš smo imali uspešne radionice, gde je u prvom trenutku narod neodlučan, ali posle toga pristupe i dobar je odziv ”, ističe predsednik udruženja proizvođača jagodičastog voća “Zlatni breg”, Milutin Živković.

 Teoretska obuka je organizovana u opštinskoj upravi Nova Varoš, a praktični deo biće sprovedem u odabranim zasadima polaznika obuke.

 

Zlatarpress

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Zlatarski biseri
Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune
ES Komerc