loader
Beotel net

Produženi raspust sprečava kolektivno širenje virusa gripa!

 U cilju prevencije širenja gripa u populaciji dece i mladih, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku da se produži zimski raspust u osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji, pa je raspust produžen do petka 21. februara 2020. godine, a prvi nastavni dan je ponedeljak  24. februar 2020. godine.

U prethodnoj nedelji, Zavod za javno zdravlje „Užice“  4. februara je upozorio građane na području zlatiborskog okruga na virus gripa. Prema podacima od 1.800 obolelih lica, najviše je bilo dece školskog uzrasta.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravlje „Užice“, između 3. i 9. februara, zabeležen je pad broja obolelih, a razlog vide u odlasku dece na raspust, tako da nije bilo kolektivnog širenja gripa.  

Na snazi ostaje zabrana poseta u bolnicama

U poređenju sa proteklim godinama, broj obolelih nije alarmantan, a kako nadove iz Zavoda za javno zdravlje, očekivan je porast u ovom periodu godine, zbog čega mera zabrane poseta pacijentima u bolnicama ostaje i dalje na snazi.

„Mi smo prijavili epidemiju 4. februara da ne bi došlo do pogoršanja stanja pacijenata koji su u bolnicama. U prilog ide produženje raspusta, tako da smatramo da neće doći do povećanja broja, već će se održavati taj broj, ali u svakom slučaju na snazi su opšte mere prevencije: da se izbegavaju bliski kontakti sa obolelim osobama, da se vodi računa o higijeni disajnih puteva, higijeni ruku, da se češće provetravaju prostorije, da osobe koje imaju simptome gripa ostanu kod kuće i ne idu na posao. Bitno je da se ne leče sami, da ne uzimaju antibiotike za lečenje virusa gripa, jer to nije terapija, nego da se obavezno jave lekaru“, zaključuje Marija Baralić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje „Užice“.

Preuzimanje mera prevencije su od ključne važnosti za sprečavanje širenja ovog virusa gripa, a Zavod za javno zdravlje „Užice“ svakog ponedeljka dobija najnovije podatke o stanju u zlatiborskom okrugu.

 

Zlatarpress

Foto: rts.rs, uzicemedia.rs

 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Dijagnostički centar Dr Lune
Zlatarski biseri
Pankomerc
ES Komerc