loader
Beotel net

Podsticaj za nabavku novog traktora!

Ni ove godine, država nije pravila izuzetak u pogledu podsticaja poljoprivrednicima i pomoći u mehanizaciji, pa je već 3. januara 2020. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo javni poziv za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini, objavljeno je na sajtu ministarstva.

„Radi se o podsticajima koji se odnose na subvencionisanje kupovine novog traktora, jačine do 60 kw sa opremom. Rok za kupovinu traktora je od 6. januara do 29. maja. Ono što moramo da znamo je da traktor mora da se kupi i da se izvrši registracija“, objašnjava Nebojiša Brzaković, savetodavac za voćarstvo iz PSSS Užice.

Traktori koji su predviđeni ovim programom, proizvode i koji se sklapanju u Srbiji.

Uslovi za ostvarivanje prava

Kako objašnjava Brzaković, zahtev za ostvarivanje ovog prava mogu podneti svi individualni poljoprivredni proizvođači, gde se u okviru opštih uslova podrazumeva da se za istu investiciju ne koriste sredstva po nekom drugom osnovu, da je lice izmirilo obaveze po osnovu javnih prihoda i da lice nije koristilo subvencije za nabavku traktora u prethodnoj ili tekućoj godini.

Posebniji uslovi se odnose na to da poljoprivredni proizvođač ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da ima odgovarajuće poljoprivredno zemljište, gde raspolaže odgovarajućom vrstom biljnih kultura povrća i voća uzgajanih  na površini do 0,5 ha,zatim do 2 ha jagodičastog voća, do 2 ha grožđa, do 3 ha povrća na otvorenom polju, od 0,1 do 50 ha cveća, do 50 ha aromatičnog ili lekovitog bilja i do 2 ha žitarica uzgajanih na svom poljoprivrednom gazdinstvu.

Kao što biljne kulture predstavljaju uslov, sa druge strane ovaj pravilnik je značajan za novovaroške poljoprivrednike jer poseduje i uslov određenog broja životinja, koji mora da bude upisan u registar.

„Svaki poljoprivredni proizvođač koji ima životinje na svom gazdinstvu, mora da ima objekat upisan u registar objekata. Neophodno je da ima 19 mlečnih krava, odnosno 149 ovaca, ako se bavi ovčarskom proizvodnjom i 99 tovnih svinja u svom objektu“, rekao je Brzaković.

Maksimalan iznos koji se nudi je 800.000 dinara, što navodno znači da ako je vrednost traktora oko milion dinara, maksimalna subvencija je 65% od ukupnog iznosa traktora, posebno na područjima sa otežanim uslovima rada, kao što je Nova Varoš.

Svi poljoprivredni proizvođači koji se odluče na kupovinu traktora, neophodno je da se dobro informišu u poljoprivrednoj službi u Novoj Varoši ili u PSSS Užice (broj 031513491),koje je na raspolaganju svima, posebno u pogledu pružanja saveta i pomoći.

 

 

Izvor: Zlatarpress.rs

Foto: agropress.org.rs, radiodunav.com, poljosfera.rs, agroklub.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

  • 060 685 24 24

    Izdajem nenamešten stan ul. Majora Ilića Branoševac. telefon:060 685 24 24

Zlatarski biseri
ES Komerc
Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc