loader
Tehnikum Taurunum

Elektronski upis učenika u Novoj Varoši

 
 
Kako je najavila Vlada Republike Srbije, od 2020. godine je u planu sprovođenje realizacije elektronskog upisa učenika u svim osnovnim i srednjim školama u zemlji.
 
Najnoviniji metod upisa je jednostavniji, skraćuje administrativni proces upisa koji je obeležio prethodne godine.
 
 
„Roditelji prilikom upisa svoje dece u prvi razred, donose jedinstveni matični broj deteta (JMBG) i svoj lični i na osnovu elektronskog upisa koji predstavlja digitalnu platformu, izvršavamo upis. Na osnovu JMBG deteta i njegovog roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika, prilikom upisa mogu povući podatke koji se nalaze u izvodu iz matične knjige rođenih i o mestu prebivalištva, što roditeljima skraćuje vreme prikupljanja, neophodnih za upis“, rekao je Bogdan Filipović, stručni saradnik psiholog u OŠ „Živko Ljujić“.
 
 
Kako ističe Filipović, upisni rok je uvek predviđen od 1. aprila do 31. maja, a roditelji i nakon tok roka mogu upisati svoje dete i to najkasnije do 15. avgusta kada se vrši preraspodela učenika za narednu školsku godinu.
 
„Ono na šta mi apelujemo je da se ispoštuje rok do 31. maja, kako bi pedagoško-psihološka služba imala priliku da što bolje, ravnomernije i efikasnije raspodeli učenike u buduća odeljenja prvog razreda“, dodaje on.
 
Elektronski sistem upisa se primenjuje već oko 20 meseci u Srbiji, ali su ga kada je osnovan primenjivale samo četiri opštine, među kojima je bila i opština Nova Varoš. U okviru unapređenog elektronskog upisa učenika od ove školske godine, obuhvaćene su i osnovne i srednja škola, kao i vrtić na teritoriji grada na padinama Zlatara.
 
 
elektronski upis obavezan i za srednje obrazovanje
 
„Ono što je elektronski upis doneo kao korist roditeljima, je da nisu morali da donose izvod iz matične knjige i uverenje o prebivalištu. Ono što mora i dalje da se donosi u papirnom obliku su svedočanstva i uverenja o završenom osnovnom školovanju, kao i lekarsko uverenje“, objasnio je Đorđe Vasilić, profesor programiranja i informatike u srednjoj školi.
 
Kada je reč o srednjem obrazovanju u Novoj Varoši, u pogledu na prethodnu godinu, najviše je interesovanja bilo za upis na „društveno-jezički“ smer , svega 28 učenika, dok je 17 upisanih učenika zabeleženo i na „prirodno-matematičkom“ smeru. Pored pomenutih smerova, prednjači i broj upisanih učenika na smeru „mašinski tehničar motornih vozila“, gde je zabeležen broj od 30 upisanih učenika.
 
 
Svake godine Ministarstvo prosvete izdaje stručno uputstvo, koje detaljno opisuje sve ono što je potrebno za elektronski upis, kako bi roditelji bili upoznati i na vreme upisali svoje dete.
 
Kako je navedeno u saopštenju, Ministarstvo prosvete je u protekloj godini potpisalo sporazum o saradnji sa Svetskom bankom, gde je u okviru investicionog plana predviđeno ulaganje u izgradnju novih vrtića u Srbiji, koji su takođe obuhvaćeni najnovijim sistemom elektronskog upisa mališana.
 
pomoć države za podsticaj nataliteta
 
I pored negativne stope nataliteta u Srbiji, Vlada mnogim projektima i ulaganjima na tom polju radi na sprečavanju rasta negativne stope i implementaciji svega iz Strategije za podsticanje rađanja, a po statistici koja je rađena u 2019. godini, potvrđeno je da se veliki broj mladih žena ostvario u ulozi majke i da je svaka četvrta majka sa troje dece, visokoobrazovana.
 
U cilju poboljšanja nataliteta, ove godine su pomogle i pogodnosti Zakona o radu, posebno u pogledu usklađivanja posla i roditeljstva, uvođenja fleksibilnijeg radnog vremena. Na teritoriji opštine Nove Varoš, u cilju poboljšanja nataliteta svedoči i novčana pomoć koja se pruža porodiljama od 2009. godine, a izdvaja se iz budžeta opštine za svu novorođenčad. Za prvo dete opština dodeljuje 100.000 dinara,a za peto pola miliona. Prema rečima savetnika u službi SO za brigu o deci, Danijele Topalović, nezaposlene porodilje dobijaju 12.000 dinara svakog meseca, a za svako novorođenče, suma se uvećava za po 3.000 dinara. 
 
 
 
 
 
 
Izvor i foto : Zlatarpress.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Zlatarski biseri
Dijagnostički centar Dr Lune
ES Komerc
Pankomerc