loader
Beotel net

U domovina zdravlja stižu dodatne doze vakcina protiv gripa

U Srbiju danas stiže dodatnih 10.000 doza vakcina protiv gripa. Vakcinacija od srede. Grip za sada slabog intenziteta.

Virus gripa stigao je u Srbiju prošle nedelje. Iako je ove godine naručeno 50.000 vakcina više nego prošle godine, ukupno skoro 300.000 doza, one su potrošene u rekordnom roku.

Danas stiže dodatnih 10.000 doza, zatim sledi kontrola u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i vakcine će najverovatnije od srede biti u domovima zdravlja.

Doktorka Snežana Kušljević iz Doma zdravlja "Milutin Ivković" smatra da će se ovim količinama vakcina povećati zaštita od gripa.

"Drago mi je da su građani povratili poverenje u vakcinaciju, što govore i ove dodatne količine. Imamo vremena da steknemo imunitet, potrebno je da prođu dve do tri nedelje od primanja vakcine i nadamo se da ćemo januar i februar dočekati spremni", kaže doktorka Kušljević.

Prema njenim rečima, u ovom periodu ima dosta respiratornih infekcija, zatima stomačnog virusa kojima pogoduje i ovo toplo-hladno vreme.

Da bi se zaštitili, moramo da se prilagođavamo, što znači da vodimo računa o oblačenju i, prvenstveno, o dobroj ishrani.

"Jedite luka i slanine i pijte dosta tečnosti", savetuje doktorka Kušljević i dodaje da je poželjno i uzimanje vitamina koje sadrže cink i selen koji povećavaju imunitet.

Preporuka je i da se izbegava prostor sa dosta ljudi, kako se infekcije ne bi širile, navela doktorka Kušljević.

 

 

Izvor: RTS      Foto: Zlatarpress.rs,Kurir.rs, Blic.rs 

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune