loader
Beotel net

Uginula Dobrila, plemenita ženka beloglavog supa

Jedna od najpoznatijih ptica u Srbiju, zbog koje je Prirodni rezervat Uvac u „žiži“ javnosti u poslednjih par meseci, preletela je Tursku i vratila se u svoje stanište,a zatim doživela tragičnu sudbinu i  uginula je na samo nekoliko metara od gnezda gde je rođena.

Stara samo godinu dana, Dobrila je svoje ime dobila po svojoj dobroj i mirnoj naravi. Čuvari rezervata su je 5. decembra pronašli zaglavljenu među granama, a oni pretpostavljaju da je izgubila visinu tokom leta, pala i ostala zaglavljena među granama iz kojih nije mogla sama da se spasi.

Dobrila je učinila mnogo u pogledu promocije samog rezervata, područja i ugrožene vrste kojoj pripada. Njena životna priča je dostigla međunarodni karakter, jer je od nemalog broja beloglavih supova koji putuju po svetu i vraćaju se nazad, ona odabrala opasnu destinaciju i preletela do granice Turske sa Sirijom, gde je zbog situacije na tom području lako mogla da strada.

Međutim, dobri, humani ljudi i ljubitelji životinja su prepoznali potrebu da joj pomognu. Bez snage i iznemogla bila je smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru, a zatim je u saradnji sa institucijama u Srbiji, vraćena u svoj rezervat Uvac.

„Inicijativa je krenula iz Ministarstva poljoprivrede i Resornog Ministarstva u Republici Turskoj, preko ambasade Turske u Beogradu, gde se ambasador lično zainteresovao. Cela priča je imala pozitivnu konotaciju i ujedinila je ljubitelje prirode,  ljude dobre volje i institucije. U slučaju Dobrile to je sve i pokazalo je da pravi cilj može da ujedini, otkloni administrativne prepreke i Dobrili se pomoglo da se vrati u svoje matično jato.“, emotivno je rekla direktorka rezervata, Miljka Dučić.

Da bi se pouzdano utvrdio uzrok smrti Dobrile, njen leš će biti predat institutu u Beogradu koji će u narednom periodu izvršiti detaljna ispitivanja obdukcijom.

Kako saznaje Zlatarpress, u rezervatu se o beloglavim supovima brine ukupno devet čuvara, na čelu sa upravnikom.

„U njihovom radu je neophodno da se još modernizuju, da se osim opreme koju imaju, a koja podrazumeva vozila na terenu i plovila, da se o pomoću video nadzora pojača njihov rad, jer je teren nepristupačan, a vremenski uslovi surovi naročito zimi“, objašnjava Dučić.

Već dvadeset pet godina traju aktivne mere politike zaštite ugrožene vrste beloglavog supa, gde je država sa svojim institucijama preuzela prema planu šta je potrebno uraditi, posebno u pogledu  uspostavljanja hranilišta, nabavke vozila, prikolica i sve ono što je neophodno da sistem zaštite bude kvalitetan.

„Pomoću satelitskih odašiljača, prate se neki primerci beloglavih supova. Prošle godine su u tom programu obeležavanja i omogućavanja praćenja satelitom, obeležena četiri beloglava supa, a jedan od njih je bila Dobrila. Poslednji na koji je stavljen je beloglavi sup Igor, koji je nakon povrede dugi niz meseci proveo na oporavku na Paliću u zoološkom vrtu i nakon procene i saglasnosti  da može da se pusti i ponese satelit, on je pušten 1. septembru u prirodu, na Svetski dan lešinara“, rekla je ona.

Čuvarska služba se brine o redovnoj ishrani beloglavih supova, što je po rečima Miljke Dučić, rezultiralo dolaskom i drugih jedinki iz Španije, Francuske, Bugarske. Zbog njihove prirode lešinara, poznatijih kao „čistači prirode“, ove jedinke se hrane leševima uginulih životinja na teritoriji Zlatiborskog okruga u okviru pet opština, koje čuvarska služba prikuplja na terenu i dovozi na hranilište.

I ako se dostiže broj do 500 odraslih jedinki beloglavog supa, prema rečima direktorke, zbog povećanog turističkog interesovanja i čestih obilazaka turista, kako domaćih, tako i stranih gostiju, na mestima gde se nalaze njihova gnezda unesen je nemir, pa je posledično rezultovalo da ove godine Rezervat zabeleži manji broj rođenih jedinki u odnosu na godine u nazad.

 

Beloglavi sup je retka i zaštićena ptica, kralj Zlatarskog neba i čistač prirode.

 

 

Izvor: Zlatarpress.rs          Foto: Zlatarpress.rs, uvac.org, avanturista.co

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune