loader
Beotel net

Osnovci u radionici "Stari zanati-ljubav koja traje"

Očuvanje tradicije tkanja, pletenja, heklanja, a uz to i omogućena prodaja ručne, unikatne radinosti i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima, ciljevi su projekta „Stari zanati – ljubav koja traje“.

Vekovima u nazad, naši preci su pravili odeću i druge tkanine na tradicionalan način, tako da projekat ima i veliki kulturnološki značaj, sa ciljem očuvanja srpskog identiteta.

Organizatori projekta su opština Nova Varoš i udruženje građana „Stari zanati za novo doba“.

„U našem ruralnom području, vrednost žene je veoma istaknuta i mi smo se u prethodne dve godine približili radu udruženja u okviru projekata, a cilj nam je da na neki način brendiramo materijalno kulturno nasleđe. Dok god postoje žene u našoj opštini koje su izuzetno vredne, radne i koje svoje znanje od svojih baka, prabaka prenose danas na omladinu, mi ćemo imati izgrađen kulturni identitet koji je jako bitan u prodaji turističkih proizvoda“, rekla je ispred lokalne samouprave, odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj,Nova Varoš, Marijana Đokić.

U petak, 29. novembra gosti njihove radionice, ovog puta su bili najmlađi sugrađani Nove Varoši, deca iz OŠ „Živko Ljujić“, koji su se upoznali sa spravama za tkanje, postupkom izrade odeće koji se očuvava kroz novo doba. Puni entuzijazma, interesovanja, naši mališani su sa velikom pažnjom i ljubavlju pratili predavanje, a njima zbog podneblja i porodično očuvanih običaja, tehnike tkanja nisu u potpunosti strane.

„Cilj projekta jeste da ono što znamo prenesemo na našu omladinu i nezaposlene žene, naučiti decu šta su to stari zanati i šta oni mogu da urade sa svojim ručicama što se tiče ručnih radova. Mi stare zanato prenosimo na novo doba, tako što ga uklapamo u današnje potrebe. Paleta naših proizvoda su :šalovi, ponča, laptop torbe, sve ono što je moderno uz praćenje dizajna koji jeaktuelan i materijala koji je prirodan“, rekla je predsednica udruženja, Branka Ratković.

Žene iz ruralnih područja pokazuju interesovanje za učenje stare radinosti tkanja, pletenja, heklanja, šivenja, a jedan od najzanimljivijih je „zlatovez“, koji prema rečima predstavnice projekta Ratković, predstavlja samu „krunu“ tkanja i vezenja.

 

 

Izvor i foto: Zlatapress.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune
Zlatarski biseri
ES Komerc