loader
Beotel net

Biblioteka bogatija za novih 450 naslova

Zbog velikog čitalačkog interesovanja, bibioteka “jovan Tpomić“ iz Nove Varoši je izvršila nabavku novih knjiga u vrednosti oko 260.000. dinara. Tako su se poznati naslovi velikih autora svetske knjoževnosti našli i na policama gradske biblioteke.

„Trudili smo se da zadovoljimo ukuse, želje i potrebe čitalaca i nabavimo najaktuelnije naslove aktulnih nobelovaca, knjige naših najaktuelnijih domaćih i stranih. Trudimo se da zadovoljimo ukuse kako najmlađih, tako i ljubitelje različitih vrsta žanrova književnosti“, rekao je bibliotekar u biblioteci „Jovan Tomić“, Vladimir Dulanović.

Tako su se na policama ove biblioteke, našli različiti žanrovi književnosti, a najviše je pri odabiru knjiga stavljen akcenat na beletristiku koja se najviše čita. Nabavljene su knjige iz oblasti naučnih disciplina: filozofije, religije, istorije, a zbog velikog interesovanja čitalaca, razvili su i strip odeljenje, koje je uvek imalo svoje „poklonike“.

„Imamo sve više interesanata za strip. Naši najverniji članovi su učenici osnovnih i srednjih škola, osobito ove godine, a naročito su nam verni čitaoci penzioneri“, dodaje on.

Po rečima Dulanovića, novovaroški čitaoci najviše interesovanja pokazuju za beletristiku, a najveći deo ženske čitalačke publike za lakšu ljubavnu literaturu ženskih pisaca.

Pored knjiga koje su nabavljene iz budžetskih sredstava na sajmu knjiga, biblioteka svake godine na poklon dobija između 450 i 470 knjiga od strane Ministarstva kulture, gde su najzastupljenije enciklopedije, knjige iz filozofije, istorije, humanističkih i prirodnih nauka.

Biblioteka „Jovan Tomić“ broji oko 450 članova.

Od 1. Decembra biblioteka je odlučila da pokloni 50% popusta na učlanjenje, nevezano za status ili starosnu granicu njihovih članova.

Osnivanjem Radničkog univerziteta 1960. Godine, biblioteka deluje u njegovom sastavu. Sporazumom između Narodne biblioteke i Doma kulture 1969. Godine, izvršeno je spajanje u jednu kulturnu ustanovu pod nazivom Dom kulture Nova Varoš. Biblioteka je izdvojena 9. Oktobra 1997. Godine kao posebna radna jedinica u okviru Doma kulture.

Kao samostalna ustanova registrovana je 1. oktobra 2003. godine pod nazivom biblioteka „Jovan Tomić“ Nova Varoš i preseljena 1. novembra iste godine u renoviranu staru zgradu Skupštine opštine.

 

 

 

Izvor i foto: Zlatarpress.rs

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune