loader
Beotel net

Pravila Božićnog posta

U susret jeseni i predstojećim hladnim zimskim danima, dolaze nam i veliki hrišćanski praznici, a Božićni post je jedan od glavnih i najznačajnijih u godini.

 Narod koji pokriva opština Nova Varoš i Eparhija mileševska, upražnjava post onako kako su to radili preci od davnina, pa su se običaji prenosili s kolena na koleno. Međutim, da li su svi preuzeti običaji u skladu sa hrišćanskim propisima?

 “To često nije u duhu naše pravoslavne vere, jer narod sam sebi dozvoljava neke stvari, da posti kako njemu u datom momentu odgovara, a ne onako kako je naša Sveta crkva propisala. Ako nam je slava pala recimo u vreme posta, onda se dozvoljava da se taj dan jede riba, kao što je u toku ovog Božićnjeg posta Nikoljdan. Za Svetog Nikolu je dozvoljeno da se jede riba, a ostalim danima ovog Božićnog posta nije dozvoljeno jesti ribu, izuzev subotom I nedeljom. Ponedeljak, utorak, četvrtak se poste malo blaže, zato što je dozvoljeno koristiti  ulje i dozvoljeno je piti vino, a sreda I petak su našom crkvom propisani da se poste na vodi.”, rekao je starešina hrama "Svete Trojice" u Novoj Varoši, Radmilo Janjić.

 Božićni post ne predstavlja samo uzdržavanje od jela i pića, kako mnogi praktikuju u svojim domovima. Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim

“Kroz post je bitno da se suzdržavamo  od zlih dela, zlih misli, zlih reči i zlih pomisli i zbog toga mi postimo telesno kako bismo u sebi suzbili one strasti koje nailaze kada se čovek malo više najede, napije I tada pravi najveće grehove. Post nam služi prvenstveno da pojačamo dobra dela”, dodaje on.

Ljudi koji slave slave, trebalo bi da se uzdržavaju svega lošeg i taj dan provedu sa porodicom u miru, blagostanju i hrišćanskom duhu.

 “Zamolio bih narod kao duhovnik ovog Svetog hrama i svoje parohije, da kada slave slavu da se prvenstveno mole svetitelju, da svetitelj moli pred prestolom Svevišnjega Gospoda za spasenje I izbavljenje kako samih ukućana, tako I njihovih prijatelja, srodnika znanih I neznanih”, rekao je.

 

 

Izvor i foto: Zlatarpress.rs  

Etno selo Ilić

Eko - Varoš
Pankomerc
Dijagnostički centar Dr Lune
Eko aplikacija

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so' - /opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so: undefined symbol: igbinary_serialize

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: