loader
Beotel net

Ribokradice razvile biznis na Zlatarskom jezeru

Na teritoriji Srbije ribokradice su razvile čitav biznis, koji je nelegalan, ali isplativ. Zbog postojanja razlike u kvalitetu između ribe koja je zamrznuta u marketima i one koja je sveže ulovljena, na trpezama građana često se može naći riba poreklom iz krivolova.

 

Zlatarsko jezero je pogođeno interesovanjem ribokradica zbog pristupa i raznovrsnosti ribe. Od 25 vrsta ribe koje se nalaze u Rezervatu Uvac, najviše su zastupljene autohtone vrste, a jedne od najskupljih i najtraženijih na tržištu su: smuđ, šaran i som. Da bi zaustavili krivolov ribe, ribočuvari Rezervata Uvac vrše svakodnevnu proveru na terenu svojim čamcem, a njihova služba je obezbeđena najsavremenijom opremom i kamerama, kojima je pokriven najveći deo Zlatarskog jezera.
 
"Bavimo se dobrom organizacijom ribočuvarske službe. Ribokradice su ostvarile veliki biznis, jer na crnom tržištu riba izlazi na 400 dinara po kilogramu. Smuđ na crnom tržištu dostiže cenu i do 1000 dinara po kg i uglavnom se nalazi u najvećoj meri u Zlatarskom jezeru. Iz tri mreže može da se izvuče i do 60kg ribe, a to je velika cifra", rekao je upravnik ribarskog područja, Novak Pejović.

 

 

Međutim, i ako sveže ulovljena u krivolovu, riba koja se lovi za vreme mresta je toksična, savetuju stručnjaci iz ove oblasti. Da kvantitet ne potvrđuje kvalitet, uverili smo se i na ovom primeru, jer je pored krivičnog dela koji se vrši na ovakav način, riba koja se lovi za vreme mresta i prodaje na crnom tržištu, opasna po zdravlje ljudi.
 
"Apelujem da u vreme mresta ne bacaju mreže, jer riba iz mresta nije uopšte zdrava i puna je hormona. Apelujem na ljude koji se bave krivolovom ribe da u tom periodu ne love ribu, jer time truju tuđu decu i druge ljude", upozorava Pejović.
 
 
 
Čuvarska služba koja deluje na području Zlatarskog jezera kontroliše i rad rekreativnih ribolovaca, koji neretko više ribe ulove, nego ribokradice koje koriste mrežu. 
 
"Mi smo bukvalno 24h na vodi, raspolažemo i sa savremenom opremom, kamerama i video nadzorima. Krivolov se ne može iskoreniti u potpunosti, ali zahvaljujući nama on je sveden na najmanju moguću meru", rekao je čuvar prirode u Rezervatu prirode Uvac, Savo Radovanović.
 
Kazna koja je predviđena za ovakav oblik krivičnog dela je od 6 meseci do 3 godine zatvora, a uz to postoji i odstupni cenovnik prema vrsti ribe, gde ribokradica plaća novčanu kaznu od 6000 dinara za svaki ulovljeni primerak u mreži, a ukoliko se nađe i plemenita riba, iznos dostiže i do 10.000 dinara.
 
 
 
 
 
 
Izvor i foto: Zlatarpress.rs
 

 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Pankomerc
Zlatarski biseri
Dijagnostički centar Dr Lune
ES Komerc