loader
Tehnikum Taurunum

Pošumljavanje crnog bora kod Draglice

Jedna od osnovnih strategija Republike Srbije, jeste i pošumljavanje gde je prioritet prirodno obnavljanje.

17. oktobra 2019. godine, izvršena je akcija pošumljavanja crnog bora u blizini sela Draglica, nadomak Nove Varoši. Akcija je usmerena na očuvanje, zaštitu i povećanje biodiverziteta na ekosistemskom, specijskom i genetskom nivou sa akcentom na naš predeo i od velikog je značaja. 

"OMV" korporacija je bila učesnik u sprovođenju ove akcije, pa je njihov menadžment zajedno sa radnicima "OMV-a" i radnicima "Srbijašume" iz Nove Varoši vršio pošumljavanje sa entuzijazmom i velikom energijom. O detaljima akcije, razgovarali smo sa rukovodiocem JP "Srbija Šume" iz Beograda, koji je istakao značaj ove akcije, ulogu države i sanaciju ovog dela šume koje je bilo uništeno posredstvom vremenskih nepogoda, a zatim smo razgovarali i sa rukovodiocima na teritoriji opština Nova Varoš i Prijepolje, koji su pratili pošumljavanje i izrazili njegov značaj.

 

"Svedoci smo jedne divne akcije koja se danas dešava u javnom preduzeću "Srbija šume" sa našim partnerima, pošto je ovo druga akcija samo u ovoj godini sa kompanijom OMV gde vršimo pošumljavanje 1ha. To je simbolično pošumljavanje, gde kompanija "OMV Srbija" pokazuje društvenu odgovornost i na neki način postavlja temelj, kao uzor da se i druge kompanije u smislu društvene odgovornosti, priključe pošumljavanju u državnom vlasništvu, ali takođe i u privatnom vlasništvu u funkciji popravke, kvaliteta života ljudi koji žive na ovim prostorima. Inače, ovo je jedna simbolična akcija gde će osnovana šuma od 1ha u nekoj svojoj prosečnoj dobi apsorbovati iz vazduha oko 180 tona  CO2. Na površinama kojima gazduje JP "Srbijašume" prosečno godišnje se apsorbuje oko 150 miliona tona CO2 i uskladišti oko 144 miliona tona ugljenika. To su benefiti koji imaju ogromnu važnost za ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena i dokaz da JP "Srbijašume" ovim šumama gazduje planski, učestvuje u unapređenju postojećeg stanja koja su posledica prirodnih nepogoda, kao što je ovo stanje kada je vetar 2014. godine za 15 minuta strušio oko 22 000 kubika šume. Država svojim merama kroz budžetski fond aktivno posluje u poslednjih 5 godina pomaže pošumljavanje i ja ću istaći da je država preko budžetskog fonda u ovoj godini u dva ciklusa: u proleće oko 40 miliona i u jesen, oko 70 miliona izdvojila za potrebe pošumljavanja, ali ne samo pošumljavanja goleti, nego i sanacije oštećenih šuma, uklanjanje loših šuma na dobrom staništu, pre svega u funkciji popravke zatečenog stanja loših šuma i povećanja procenta šumovitosti Republike Srbije", izjavio je direktor JP "Srbijašume" iz Beograda, gospodin Zvonimir Baković.

 

Pored glavnog rukovodioca JP "Srbijašume" iz Beograda, o ovoj akciji razgovarali smo sa rukovodiocem gazdinstva "Srbijašume" iz Prijepolja, gospodinom Goranom Tokovićem:

"Značaj ove aktivnosti je izuzetno veliki. Pre svega, kroz ovo pokazujemo da su kompanije društveno odgovorne koje na neki način stalno učestvuju u unapređenju zaštite životne sredine u borbi protiv klimatskih promena. Ovo je akcija koja ima izuzetan značaj, ne samo simboličan nego konkretan značaj i mi smo društveno odgovorna kompanija kao "Srbijašume" ali je nama u srži delatnosti gajenje i zaštita šuma, dok je kompanija "OMV"  stvarno društveno odgovorna i ona zajedno sa nama učestvuje na ovakvim akcijama sa osnovnim ciljem unapređenja zaštite životne sredine", dodao je Toković.

 

Za sprovođenje i pošumljavanje ove akcije bilo je odgovorno i JP "Srbijašume" iz Nove Varoši, u okviru kojeg nam je direktor, gospodin Aleksandar Šalipur rekao: 

"Naše intervencije pošumljavanja se vrše tamo gde priroda to ne može da reši sama po sebi, a to znači da su to krajnje nepovoljni uslovi ili su narušeni zbog nekih drugih pojava u samoj prirodi. Ovde se radi o jednom ponovnom pošumljavanju, jednoj površini na kojoj je pre nekih 5 godina dejstvom prirode, odnosno vetra bukvalno uklonjenja šuma koja je stvorena pre nekih 40 godina, tako da mi sada ponovo u saradnji sa OMV-om vršimo i pošumljavanje te površine koja je uništena od strane prirode." 

 

 

 

 

Izvor i foto: Zlatarpress

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

ES Komerc
Zlatarski biseri
Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc