loader
Beotel net

Počela vakcinacija vakcinom protiv gripa

Oktobar i nestabilno, promenljivo jesenje vreme uslovljavaju i porast virusa koji često mogu biti opasni, pa čak i pogubni za ljude sa težim zdravstvenim problemima. Dom zdravlja u Novoj Varoši, Prijepolju i Opšta bolnica Priboj, obezbeđene su dovoljnom količinom vakcina za sve građane. Vakcinacija u Novoj Varoši i Prijepolju je počela danas 15. oktobra, a u Priboju već traje od juče.
Naš sagovornik iz Doma zdravlja Nova Varoš, bio je načelnik opšte medicine, dr. Zoran Ivanjac:
"Značaj ove vakcine je veliki i prvo ih daljemo hroničnim bolesnicima, to mogu biti srčani bolesnici, opstruktivci, dijabetičari, a to su glavne indikacije kod starijih ljudi. I prethodnih godina kao i ove, Dom zdravlja Nova Varoš je snadbeven dovoljnim brojem vakcina. Nekada je taj broj dovoljan, a nekada nedovoljan, ali uglavnom se radi o desetinama vakcina, pa vršimo preraspodelu na nivou Republike, najčešće između Zdravstvenih centara Užice, Šabac, itd. Ovom vakcinacijom biće obuhvaćene i mala deca i bebe, ali je to vrlo mali broj pacijenata po indikacijama, za razliku od opšte prakse, gde je veći broj pacijenata koji primaju ovu vakcinu. Mi smo ove godine dobili 650 doza vakcina, od kojih će 90% biti primljeno na opštoj praksi u našem Domu zdravlja. Naši građani su pokazivali nepoverenje prema ovoj vakcini pre nekoliko godina, međutim u poslednjih par godina ne, čak i ne pominju to", dodao je dr. Ivanjac.
 
U Priboju je kao i prethodnih godina dostavljena dovoljna količina vakcina. Ove godine je Pribojskoj opštoj bolnici dostavljeno 1100 vakcina protiv gripa. Prioritet u dobijaju imaju pre svega hronični bolesnici, trudnice, dijabetičari, a kako navode, svi ovu vakcinu mogu dobiti samo ukoliko se jave svom izabranom lekaru. 
 
Naš sagovornik, bio je i direktor Doma zdravlja u Prijepolju, dr. Sead Porović koje je rekao:
"Prijepoljski Dom zdravlja, snadbeven je sa 350 koje će biti distribuirane u seoskim ambulantama gde će odlaziti lekari i deliti ove vakcine pacijentima. Zdravstvena stanica na Kolovratu je obezbeđena sa 100, a Brodarevo sa 200 vakcina koje će biti date u cilju imunizacije. Preporučuje se da ovu vakcinu prime svi kardiovaskularni bolesnici, bubrežni bolesnici, bolesnici sa neurološkim poremećajima, oboleli od HIV-a, itd. Ova vakcina ne prouzrokuje nikakva negativna dejstva, tako da građani nemaju brigu ", izjavio je dr. Sead.
 
 
 
 
 
 
 
 
Izvor: Zlatarpress                         Foto: BBC

 

 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

  • 060 685 24 24

    Izdajem nenamešten stan ul. Majora Ilića Branoševac. telefon:060 685 24 24

Dijagnostički centar Dr Lune
Zlatarski biseri
Pankomerc
ES Komerc