loader
Tehnikum Taurunum

Održana 42. po redu stočna izložba u Aljinovićima

Naselje Aljinovići smešteno na 1170 m nadmorske visine, skriveno iza obronaka Zlatara i Jadovnika, krije pravu prirodnu lepotu. Iako prepolovljeno u pogledu stanovnika u odnosu na raniji period, ljudi ovde lepo žive i nemaju brigu. Tradicionalno se bave pojoprivrednom, gde se stočarstvo prenosilo sa kolena na kolena i do danas, održavaju se svake godine izložbe i sajmovi na kojima domaći stočari mogu da uživaju u druženju i upoznaju se sa novih tehničkim i tehnološkim dostignućima u pogledu stočarstva.

U sredu 2. oktobra održana je 42. po redu stočna izložba, a naselje Aljinovići je bilo domaćin za sve učesnike i goste. Učesnici na ovogodišnjoj izložbi, izložili su najbolja grla iz svojih gazdinstava, a nagrade su ponela ona koje je stručna komisija ocenila kao najkvalitetnije. Nagrade je dodelio stručni saradnik za poljoprivredu u opštinskoj upravi, Ifet Hamzić.

Okupljenim učesnicima i gostima se obratio predsednik stručne komisije i član opštinskog veća u Prijepolju, Nebojša Žunić koji je razmotrio kakva podsticajna sredstva opština Prijepolje predviđa za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva:

 

„Opština Prijepolje tradicionalno svake godine organizuje izložbu stoke na šest izložbenih mesta, u šest najudaljenijih sela Prijepoljske opštine. S obzirom da je 42. po redu, mogu slobodno reći da je to jedna duga tradicija. Cilj ove izložbe nije samo da mi izvršimo ocenu i smotru grla, već je cilj ovog okupljanja da prenesemo ljudima šta to sve opština i država preduzimaju u unapređenju poljoprivrede, kako na teritoriji naše opštine, tako i na teritoriji države. Druga vrlo bitna stvar jeste da kroz ova okupljanja pratimo stanje poljoprivrede, a posebno stočarstva u opštini Prijepolje.Kada je reč o broju učesnika na izložbi u Aljinovićima, on se svake godine sve više smanjuje, ali to nije poslednica nezainteresovanosti, već su Aljinovići postali jedno od sela u opštini Prijepolje koje se najbrže prazni. Sve je manji broj stanovnika, a samim tim i poljoprivrednika i poljoprivrednih gazdinstava.

Od početka godine imali smo veći broj javnih poziva za raspodelu subvencija. U okviru prvog javnog poziva, opština Prijepolje je u saradnji sa fondacijom „Vlade Divac“ nagradila je 22 mlada prizvođača sa oko 120.000. Drugi javni poziv koji smo imali u toku godine je najznačajniji, finansijski obim je bio 11.400.000 u okviru kojeg smo imali 47 podnetih zahteva, gde smo odbili samo 1 zahtev koji nije bio u skladu sa pravilima. Treći javni poziv je završen 1. oktobra, a tiče se subvencija za nabavku opreme u poljoprivrednoj proizvodnji. Planirana sredstva u budžetu iznose 1.700.000. Do sada, nakon zaključenja mogu da kažem da su konkurisala 64 poljoprivredna proizvođača i nadam se da ćemo obezbediti dodatka sredstva, jer imamo mogućnost u budžetu da dopunimo finansijski obim. Ono što je jako bitno da napomenem jeste da nas čeka još jedan jako značajan javni poziv. U saradnji sa Ministarstvom za populacionu i demografsku politiku, obezbedili smo 2 miliona a tiču se pre svega ekonomskog osnaživanja žena u ruralnim sredinama. U cilju je da odaberemo 10 mladih majki i nagradićemo ih sa po 200.000, s tim što će se prednost dati višedetetnim porodicama.“

 

 

 

 

Izvor i foto: Zlatarpress

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Zlatarski biseri
Pankomerc
ES Komerc
Dijagnostički centar Dr Lune