loader
Beotel net

Podsticaj za razvoj voćarstva

 


 

U proteklih nekoliko godina, opština Nova Varoš intenzivno pomaže izdvojenim sredstvima poljoprivrednim proizvođačima. U saradnji sa poljoprivrednim udruženjima, opština Nova Varoš sprovodi razvojnu politiku, gde vrši nabavku sadnog materijala sa ciljem jačanja voćarstva kao jedne od glavnim poljoprivrednih grana u Zlatarskom kraju. Povodom toga, razgovarali smo sa Marijanom Đokić, šefom katedre za lokalni i ekonomski razvoj u opštini Nova Varoš,koja nam je saopštila planove i podsticaje opštine:

 

"Ove godine opština Nova Varoš u saradnji sa udruženjem proizvođača jagodičastog voća "Zlatni breg", pomaže poljoprivredne proizvođače sa 50% učešća u sredstvima za nabavku sadnog materijala. Okvirna cena po jednom stablu će biti 200 dinara, što znači da je učešće poljoprivrednika 100 dinara. Nakon prijave koja se podnosi u odeljenu za privredu i lokalni ekonomski razvoj u opštini Nova Varoš (kancelarija br. 307) znaćemo kakva je zainteresovanost naših poljoprivrednika i spram toga, udruženje će tražiti ponudu od registrovanih rasadnika. Kada je reč o samom interesovanju, ono raste I iz godine u godinu broj sadnica se povećava, a u poljoprivredi se dešava da određene kulture imaju trend ili modu da se uzgajaju zbog tržišnih kretanja. Prošle godine je nabavljeno 1.714 sadnica u saradnji između opštine i udruženja "Zlatni breg". Udruženje na osnovu svojih članova i njihovih zahteva bira rasadnik odakle će izvršiti nabavku voća. Njihovo interesovanje raste iz godine u godinu i verujem da će naredni popis poljoprivrede pokazati porast površina, odnosno neko procentualno povećanje površina pod plantažnim voćem. Na teritoriji naše opštine, imamo dosta ekstenzivno uzgajanog voća, gde se u jednom voćnjaku mogu naći različite sorte voća. U današnjem razvijenom sistemu poljoprivrede to nije preporuka, jer se treba orjentisati na jednu sortu voća i raditi plantažno uzgajanje. Treba imati u vidu i naše područje koje je brdsko-planinsko, gde se zbog geografske pozicije voćarstvom mogu baviti određeni delovi teritorije opštine Nova Varoš, a mi ćemo podržavati takve poljoprivredne proizvođače kako bi postali konkurentniji u plantažnom uzgajanju jedne sorte voća.

Ovom prilikom apelujem da svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači, odnosno sva poljoprivredna gazdinstva koja su registrovana na teritoriji opštine Nova Varoš i nalaze se u aktivnom statusu, da se prijave. Prijava ne mora da se odnosi na jednu, već i na različite sorte. Opština pruža podršku udruženju, koje na osnovu svog poznavanja terena, na osnovu kretanja na samom tržištu i potreba naših poljoprivrednih proizvođača, aplicira za sredstva kod opštine. Planirana sredstva su uglavnom u iznosu oko 300.000 dinara, koje opština izdvaja iz svog budžeta za ovakvu aktivnost, dok se dodatnih 300.000 dinara prikupi od strane registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, što čini novčani prosek od 600.000 dinara.” 

 

 

 

 
 
Izvor i foto: Zlatarpress

 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Zlatarski biseri
Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc
ES Komerc