loader
Beotel net

Sir iz Bukovika i heljdopita iz Božetića, najbolji na sirijadi

I ove godine je 23.Zlatarska sirijada održana svečano, uz prisustvo značajnog gosta, gospodina Aleksandra Bogićevića, pomoćnika ministra poljoprivrede za ruralni razvoj.Pratećem takmičenju se odzvao veliki broj takmičara, a na kraju manifestacije proglašena su imena pobednika u takmičenju za najkvalitetniji Zlatarski sir i heljdopitu. Početak manifestacije, uz svečani govor,otvorio je predsednik Opštine Nova Varoš, gospodin Radosav Vasiljević.

 

„Moramo znati da je poljoprivreda jedna od najvažnijih grana razvoja novovaroške opštine u koju naša Nova Varoš ulaže mnogo. Ova manifestacija ima za cilj da promoviše čitavu našu Opštinu, sve privredne i prirodne resurse, prvenstveno da promoviše poljpoprivredu. Imamo čast da degustiramo najkvalitetnije sireve u našoj Novoj Varoši, u celoj Srbiji, pa i šire.’’

Predsednik Opštine Nova Varoši je svečano obećao da će za godinu dana u ovo vreme otvoriti dugo očekivani projekat i Božetićima obezbediti pijaću vodu, koja je neophodna ne samo meštanima, već i stočnim grlima. Naglasio je da se najveći broj mlečnih krava na teritoriji Opštine Nova Varoš nalazi u selu Božetići, gde je i održana ovogodišnja sirijada, kojoj je prisustvovala i ekipa Televizije Zlatar.

U nastavku manifestacije, gostima, takmičarima i TV ekipama, obratio se i gospodin Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj. Svečanim obraćanjem, on je izrazio lično zadovoljstvo zbog toga što je svojim prisustvom doprineo značaju današnje manifestacije, dodajući da se „Srbija podiže, živi, radi i da sluša svoj narod i radi za potrebe svog naroda.“ Ministarstvo je dotatnim podsticajima za ovu godinu i donošenjem pravilnika koji su usmereni prema potrebama naših poljoprivrednika, pospešilo rad poljoprivrednika na teritoriji čitave Srbije. U nastavku izlaganja, istakao je i projekat vodosnadbevanja koji je najznačajniji za naše mesto i razvoj poljoprivrede koji je i osnovna grana Opštine Nova Varoš.

Naglasio je bitne elemente, osnovni „kamen temeljac“ novovaroškog kraja. Dodao je:„Ono što je bitno za vaš kraj je razvoj seoskog turizma, stočarstvo i program za mlade. Stručna služba Užice i službe u Opštini, biće na usluzi vama da aplicirate za sve ove programe i podsticaje koje Ministarstvo poljoprivrede daje, a to su već programi i pravilnici koji su raspisani, pravilnici za stočarsku i biljnu proizvodnju i program koji je raspisan pre dve nedelje, a traje još mesec dana za seoski turizam. Mi kao ministarstvo poljoprivrede smo izdvojili za ovu godinu 110 miliona dinara i mislim da svi ljudi koji žele da se bave seoskim turizmom mogu da apliciraju i da dobiju sredstva od Ministarstva.“

Na samom kraju ove značajne privredne manifestacije, proglašena su i imena dobitnika novčanih nagrada za najbolji Zlatarski sir i najbolju heljdopitu.

Za najbolji Zlatarski sir, prvo mesto je odneo Sreten Paunović.

Drugo mesto Obren Šaponjić.

Treće mesto Miroslav Ćirović.

Za najbolju Zlatarsku heljdopitu:

Prvo mesto Olivera Popović.

Drugo mesto Vesna Špica.

Treće mesto Marijana Botić.

 

 

Izvor i foto: Zlatarpress.rs

 

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 063 75 88 559

    Prodajem plac na Zlataru 22 ara.Prilaz obezbeđen. Cena povoljna, vlasnik 1/1. Kontakt telefon 063 75 88 559

  • 0612380391

    Tražim ženu za brak do 50 godina. Kon.telefon 0612380391

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

Zlatarski biseri
Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc
ES Komerc