loader
Vitorog

Festival „Licidersko srce”

11. Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ biće održan od 15. do 19. avgusta, ove godine na dve lokacije u Srbiji, u Užicu i na Zlatiboru, i u Višegradu – Andrićgradu u Republici Srpskoj. Tim povodom u prostorijama Turističke organizacije Srbije održana je konferencija za novinare kojoj su prisustvovali predstavnici gradova i opština koje učestvuju u organizaciji ovog događaja.

 Na ovogodišnjem, 11. Međunarodnom dečijem festivalu folklora „Licidersko srce“, učestvovaće oko 1.000 dece i mladih iz deset zemalja (Belorusije, Tajvana, Češke, Nemačke, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Indije, Republike Srpske i Srbije), iz ukupno 20 ansambla. Osim narodne igre, sam festival obuhvata niz manifestacija koje će se održati u Užicu, na Zlatiboru, u Višegradu i Andrićgradu, najavio je Vladimir Veljović, član Organizacionog odbora Festivala.

„Deca će imati priliku da jedni drugima pokažu svoje igre, kao i da u Zlakusi, kao jednom od najstarijih zanatskih mesta, svojim rukama naprave nešto od te čuvene gline. Da obiđu Terzića avliju, da posete čuvenu pećinu, da dva dana provedu na Zlatiboru, da se među sobom druže. Stariji će razmeniti vlastita iskustva na međunarodnoj tribini „Deca čuvari tradicije“.

Deo tima, koji već 11. godinu veoma uspešno organizuje ovu manifestaciju, je i TO „Zlatibor“. Na ovoj planini, kako je naveo direktor Vladimir Živanović, trenutno ima oko 25 000 gostiju. Pored domaćih turista, kojih i dalje ima u najvećem broju, Zlatibor sve češće posećuju gosti iz Kine, Izraela, Nemačke, Belgije, Holandije, Italije…, koji će imati priliku da, u okviru predstojećeg Međunarodnog festivala folklora, vide predstavnike svojih zemalja u promociji tradicije i kulture.

„Smatram da je ova manifestacija primer dobre prakse, kako se zajedničkim radom i udruživanjem subjekata koji posluju na istoj teritoriji (Zapadne Srbije i Republike Srpske) može napraviti jedna dobra manifestacija. Tako se jedinstveno, kao destinacija, predstavljamo celom turističkom tržištu“, istakao je Živanović.

„Što se tiče Užičana, za vreme festivala oni se trude da tradicionalno budu dobri domaćini, da pored igre i pesme koju prezentujemo iz našeg kraja, pokažemo našim gostima i neke turističke atrakcije kojim se ponosimo“, rekao je Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Festival „Licidersko srce” održava se u organizaciji Udruženja građana „Era” iz Užica, u suorganizaciji Grada Užica, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacije Zlatibor, i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Izvor:Zlatiborpress.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

  • 060 685 24 24

    Izdajem nenamešten stan ul. Majora Ilića Branoševac. telefon:060 685 24 24

Beotel net
ES Komerc
Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc
Zlatarski biseri