loader
Beotel net
nedimovic

Učinićemo sve da pomognemo malinarima, sastanak u utorak

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će ministasrstvo učiniti sve da pomogne malinarima, i najavio da će u utorak, 20. juna, biti održan sastanak sa udruženjima malinara, predstavnika ministarstva trgovine i finansija na kome će biti reči o otkupnoj ceni malina.

Takođe, kako je najavio, razgovaraće se i o tome kako sprečiti narušavanje tržišta. Međutim, ministar je kazao i da "država ne može da uređuje cene administrativnim merama, već je tu da uređuje sistem".

 

Nedimović je kazao da je u Srbiji 450 hektara zemljišta pod malinjacima, a da je 2015. godini bilo 250 hektara.

- Imamo progresiju prouzrokovanu dobrom cenom malina. Ove godine imamo poremećaj na tržištu - rekao je Nedimović za TV Pink.

On je rekao i da Ministarstvo može da preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela da "reaguje na terenu i završe priču oko malina".

Proizvođači iz svih krajeva Srbije su nezadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom od 100 do 120 dinara za kilogram malina. Više stonina njih je sa mirnog protesta u Arilju zatražilo da država hitno reaguje i spreči, kako su rekli, "monopolističko ponašanje hladnjačara".

- Ovaj proizvod sa 250 miliona dolara učestvuje u našem izvozu. Mi moramo mnogo da radimo. Moramo da pomognemo ljudima da sa određenim alatima sačuvaju robu, pa da je kasnije izvezu. Moramo da vodimo računa o svim proizvođačima, ali i o biznisu. Učinićemo sve da neko ne ugrozi tržište - dodao je ministar.

- Evo, imali smo neki dan u Arilju, nekoliko vlasnika malinjaka se udružilo i napravilo svoje skladište. Prodaće je po većoj ceni i to u novembru, decembru - rekao je Nedimović.

Ministar je rekao i da poljoprivrednci treba da stave akcenat na prerađivačku industriju.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Izvor:Blic,Beta,Tanjug

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune