loader
Beotel net
malina

Malinari zapretili obustavom berbe

PREKIPELO je proizvođačima "crvenog zlata"! Rešeni da ono što su teškom mukom stvorili ne poklone izvoznicima, u subotu je oko 1.000 njih na protestu upozorenja u Arilju nagovestilo: ako se otkupna cena od 100 do 120 dinara ne udvostruči, uslediće obustava berbe i blokade hladnjača i saobraćajnica.

 

U Asocijaciji proizvođača jagodičastog voća "Malinari Srbije", koja okuplja oko 50 udruženja, ističu da će odluku o zaoštravanju protesta saopštiti već danas, jer od ponuđenog novca ne mogu isplatiti armiju berača koja se sprema da narednih dana uđe u zasade.

- Ako bismo pristali na ucenu i malinu poklonili, sezonu bismo završili na prosjačkom štapu, a "brend" po kome smo širom sveta poznati monopolisti i tajkuni bi potpuno uništili. Bolje je obustaviti berbu i ne vraćati dug za repromaterijal koji smo preuzeli od otkupljivača. Povući ćemo ih tako sa sobom - kaže Dobrivoje Radović, predsednik asocijacije. - Iako je kod konkurencije, u Poljskoj, Čileu i u našem regionu rod pobacio, a ploda će biti manje i u Srbiji, izvoznici su se sastali i odlučili da nas opljačkaju. Zbog vremenskih nepogoda prodaja hemijskih preparata je udvostručena, farmaceuti su se već ovajdili, a samo je proizvođačima u ovoj naopakoj matematici namenjeno da propadnu.

Za nekoliko dana će početi špic berbe. U prethodnim sezonama samo je u ariljskom, užičkom, požeškom i ivanjičkom kraju bilo angažovano oko 20.000 berača, najamnika iz svih krajeva Srbije. Uz ponuđenu cenu, malinari ovaj put neće moći da svakome od njih isplate 2.000 do 3.000 dinara dnevno, uz hranu i krov nad glavom.

Država ni uoči ove berbe nije našla rešenje za pravičnu raspodelu malinarskog profita. Iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da će država učiniti sve da spreči monopol na tržištu. Ovaj stav se, međutim, nije odslikao na terenu.

Veliki hladnjačari deluju iz senke, izbegavaju da daju odgovore. Oglašavaju se retko i tvrde da je niska cena ponuđena zbog neprodatih zaliha od prošle i pretprošle godine.

- Hladnjačari su obazrivi jer im je ostalo puno maline, a imamo i problem što se tiče kvaliteta - rekao je nedavno Radoje Cvetić, direktor kompanije "Master frigo fruts".

Međutim, uoči ovogodišnje berbe, uočen je trend pojačanog izvoza, prošlogodišnje zalihe su u martu i aprilu izvožene po ceni od 2,33 do 2,40 evra. Ovako velika potražnja, do sada nije zabeležena u ovom periodu.

U Srbiji, inače malinari godišnje proizvedu od 70.000 do čak 120.000 tona ovog popularnog voća, u narodu poznatog kao "crveno zlato". Mnogi naši agronomi ponavljaju da će ove godine, međutim rod biti daleko lakši.

Najznačajniji srpski poljoprivredni izvozni "brend", u proseku, na račune izvoznika posle svake berbe donosi oko 250 miliona evra. Poljoprivrednici i ove godine uporno ponavljaju da će, ako se otkupna cena ne poveća, i ovoga puta ostati bez „krvavo zarađenog“ svog dela kolača.

 

VEČITI PROBLEMI

Proizvođači maline godinama unazad sa državom pokušavaju da reše svoje probleme. Svake godine ponavljaju se razgovori o sprečavanju monopola, utvrđivanju geografskog porekla maline i njenom proglašavanju za strateški proizvod... U praksi, izuzimajući subvencije, nije učinjeno ništa. Kao rezultat, dobijena je otkupna cena dvostruko niža od prošlogodišnje.

Foto N. Janković

Izvor:Novosti

Etno selo Ilić

Dijagnostički centar Dr Lune