loader
Vitorog

Gavrilović: Zaštitite svoje biljne kulture na vreme

Zbog nagle promene vremena i pada temperature trpe usevi i voće. Velike razlike na termometru nisu opasne za poljoprivredu, ali mraz može da ošteti voće i desetkuje rod.

Jutarnji mrazevi koji se na Zlataru beleže ovih dana utiču na samu vegetaciju voća. Jučerašnja jutarnja temperatura izmerena u Komaranima iznosila je -5,5 stepeni celzijusa.

Prema rečima Milenka Gavrilovića saradnika za zaštitu bilja iz PSSS Užice, krompir samim tim što je pod zemljom neće imati posledica mraza, što se tiče strnih žita ozimih ovi mrazevi mogu samo da uspore razvoj, ali ne i da naprave veliku štetu.

Najveću štetu od ovih mrazeva pretrpela je šljiva, koja je veoma zastupljena u Novovaroškom kraju.

„Šljiva je u fazi razvoja ploda tako da može biti značajnog gubitka, ukoliko su zaostale neke mere zaštite posle cvetanja, u smislu opadanja plodova.Kod maline  neće biti značajne štete u smislu smanjenja prinosa“- rekao je za Radio Zlatar, Milenko Gavrilović, dodajući da je sada krajnje vreme za primenu insekticida i akaricida( ukoliko već nisu primenjeni), koji su kasnije u fazi cvetanja zabranjeni zbog oprašivača.

 „Sve mere nege se sastoje u redovnim merama koje trebaju da se sprovode u određenim fazama razvoja, a da se obrati pažnja na izbor sredstava i ograničenja koja se tiču zaštite oprašivača“- istakao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima svi Novovaroški proizvođači oko bilo kakvih nedoumica ili saveta mogu kontaktuirati PSSS iz Užica na broj 031/ 513-754.

Izvor i foto: Zlatarpress.rs

Etno selo Ilić

Mali oglasi

  • 069-21-70-444

    Na prodaju plac na Zlataru. Informacije na telefon 069-21-70-444

  • 060 685 24 24

    Izdajem nenamešten stan ul. Majora Ilića Branoševac. telefon:060 685 24 24

Zlatarski biseri
Dijagnostički centar Dr Lune
Pankomerc
ES Komerc
Beotel net